Blodsukkersenkende medisiner som ikke gir vektoppgang?

Behandling

Besvart: 27.09.2017

Spørsmål:

Jeg er fast medisinert med Metformin 1000 mg x 2 og Levaxin 18 ml. For ca. 3 mnd siden begynte jeg i tillegg med Amaryl, da blodsukkeret mitt fortsatt var litt høyt. Siden jeg er overvektig, med lavt stoffskifte, prøver jeg hele tiden å tenke på hva jeg spiser og jeg går minst 5 km 3-5 ganger i uken. Allikevel oppdaget jeg nylig at jeg har gått opp 7 kilo! Krise!

Så leste jeg i diabetesboka at Amaryl IKKE skal gis til overvektige, da den kan føre til vektøkning. Prøvd å lese meg opp på div. medisiner og fant ut at FORXIGA er et medikament som også kan hjelpe på vektNEDGANG. Er dette noe som kan byttes ut med Amaryl?

Opplever at Levaxin, som det ble sagt skulle hjelpe på vektnedgang, ikke gjør hva som ble lovet når den kom.
Blodsukkeret har blitt bedre, men ønsker absolutt ikke å gå opp i vekt! Har strevd og strever med å gå ned, så hver kilo ned er en gevinst. Gått fra 120 kg til 88, og da jeg oppdager +7 var det virkelig deprimerende. Takknemlig for svar :)

Svar:

Dagens retningslinjer for behandling av diabetes type 2 legger vekt på individualisering av behandlingen. For deg betyr det blant annet at du ønsker et blodsukkersenkende medikament som i tillegg til å senke blodsukkeret også har en gunstig profil i forhold til vekta. Det finner 2 grupper blodsukkersenkende medikamenter som kan gi vektreduksjon.

Medikamentene Forxiga og Jardiance inntas i tablettform og gjør at man skiller ut glukose i urinen. På grunn av dette senkes blodsukkeret og vekten går ned i gjennomsnitt 2-3 kg. Noen går ned mer og andre mindre.

Alternativt kan man bruke sprøyter som stimulerer bukspyttkjertelen til å produsere insulin og som kan forårsake større vektnedgang. Disse medikamentene er effektive og finnes i flere utgaver. Noen settes 2 ganger daglig, andre en gang daglig og andre igjen en gang i uka. Preparatene tilhører gruppen GLP1-analoger og kommer i 5 forskjellige utgaver: Byetta, Bydureon, Lyxumia,Trulicity og Victoza. Ut fra brevet ditt vil jeg tro at du kanskje ønsker å prøve en av disse.

Levaxin gir nok ikke vektnedgang, men kan hindre vektøkning hvis den er gitt i rett dosering.
Lykke til !

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken