Skal B-vitaminer tas ved diabetes?

Behandling

Besvart: 28.09.2017

Spørsmål:

Jeg er en mann på 73 år som har hatt diabetes type 1 siden 1950. Da jeg var 22 år fikk jeg råd av min lege om å spise B-vitaminer hver dag, noe jeg har gjort til i dag. Mitt spørsmål er hvorfor ikke B-vitaminer er omtalt i forbindelse med diabetes? Har jeg oversett det? Tror det har noe med nervesystemet å gjøre?

Svar:

Ja, det er et godt og stort spørsmål å svare på. Det finnes en rekke B-vitaminer (8 stk) som har ulike funksjoner i kroppen. Vi må få de fra kosten. B-vitaminene er hjelpefaktorer (co-faktor) for enzymer. Enzymene er eggehvitestoffer som gjør at et stoff blir til et annet i kroppen. Derfor har B-vitaminene mange virkninger i kroppen. Noen B-vitaminer påvirker også omsetningen av sukker i kroppen, men det er ikke funnet mangel ved diabetes.

Det har vært spekulert på om B1 (thiamin) kunne være bra ved senkomplikasjoner. Vi har gjort en stor undersøkelse av vitamin B1 ved diabetisk nevropati. Vi fant absolutt ingen virkning. Vanligvis får vi nok B-vitaminer fra kosten så det er ikke behov for tilskudd. Et unntak er vitamin B12 som noen kan få mangel av. Det kan en lett finne ut ved en blodprøve.

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus