Kan skjelving, kaldsvetting og redusert kraft i armer være symptomer på diabetes?

Blodsukker

Besvart: 10.05.2016

Spørsmål:

Jeg er en kvinne på 35 år med BMI på 31 som har PCOS. Jeg brukte 750 mg metformin i forbindelse med min PCOS i perioden august 2015-februar 2016. Min far har diabetes type 2.

På jobb i dag opplevde jeg at jeg begynte å skjelve, kaldsvette og få reduserte krefter i armene. Dette var 4 timer etter frokost, mens vi hadde lunsj. Spiste to knekkebrød med brunost, en banan pluss en skive med hvitost på. Etter 10-15 minutter er det over, men kjenner det litt i armene resten av dagen.

I 14-tida skjer det samme igjen og spiser en banan og noe appelsin. Det går ikke så fort over denne gangen. Etter jobb i 15-tida kjører jeg på butikken og trykker i meg sjokolade for å se om det hjelper. Det hjelper litt der og da, men er ikke langvarig.

Nå er klokka 17, jeg har nettopp spist middag og fremdeles er kroppen og armene urolige. Kan dette være noe tegn på diabetes? Har opplevd noe lignende tidligere, men det pleier gå raskt over.

Opplever plutselig lavt blodsukker når det er lenge mellom måltider til vanlig. Så jeg prøver å spise jevnlig. Må legge til at jeg ikke var sulten hverken ved lunsj kl. 14 eller ved middagen i dag. Jeg har spist fordi jeg må...

Svar:

Hvis man mistenker diabetes så vil symptomene komme i forbindelse med høyt blodsukker. Høyt blodsukker kjennetegnes av at man føler seg slapp, sliten og tørst.

Når man ikke har diabetes så kan man allikevel få noen symptomer på at blodsukkeret er litt lavt hvis det er lenge siden måltid. Blodsukkeret vil ikke bli lavere enn ca 3,5 - 4 mmol/l fordi kroppen vår ordner dette på egen hånd selv om vi ikke gjør noen tiltak. Det er når man har diabetes og bruker blodsukkersenkende medisiner at blodsukkeret kan fortsette å synke hvis man ikke gjør noen tiltak. Dette gjelder ikke for metformin, som sjelden gir lavt blodsukker fordi den kun gjør så ditt eget insulin fungerer bedre i kroppen.

Så det høres ikke ut som det er diabetes som er årsak til dine symptomer. Kan det være at du spiser for mye raske karbohydrater? Forsøk å velge karbohydrater som har lav GI. Det er noe som heter reaktiv hypoglykemi som gir ubehagelige symptomer når blodsukkeret synker. Dette kan du lese mer om her: http://bit.ly/22oBlYH

Jeg vil anbefale deg å ta dette opp med legen din for å finne en årsak til dine plager.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen