P-piller og diabetes?

Behandling

Besvart: 08.06.2018

Spørsmål:

Hei, jeg er en jente på snart 18 som har hatt diabetes i 14 år. I det siste har jeg vurdert å begynne på p-piller. Har lest at man skal ta litt hensyn med diabetes og p-piller? Jeg undersøkte først med legen på skolen, men han kunne ikke hjelpe. Ringte så til sykehuset, men her fikk jeg beskjed om å gå til fastlege og de ga inntrykk av at dette problemet ikke var verdt deres tid. Men fastlegen min er faren til en venninne og dette gjør at jeg finner det problematisk å gå til fastlegen. Jeg har alltid hatt en HbA1c mellom 53 og 64 mmol/mol (7 og 8 %). Har heller ikke hatt for høyt blodtrykk eller andre ting som kan indikere at noe er galt ved årlige blodprøver. Kan dere anbefale eller helst gi et klart svar på hva man som ung kvinne med diabetes burde bruke når det kommer til p-piller, og ev. ting man skal være obs på før, etter og under bruk av dette? Takk på forhånd.

Svar:

Fint at du tenker på sikker prevensjon! Det er minst like viktig for en med diabetes som for andre å selv bestemme når man ønsker barn. Litt synd er det at det ikke er lett for deg å bruke fastlegen. De fleste leger vil nok bare syns det er flott at ungdom er ansvarsbevisste.

Det meget korte svaret på spørsmålet ditt er at du kan bruke vanlige p-piller (inneholder både østrogen- og progesteronlignende stoffer). Røyking og en betydelig tendens til hjerte- og blodåresykdom i familien kan innebære at en annen form for prevensjon anbefales. Såkalte mini-piller, som kun inneholder det ene hormonet, kan også brukes, men bruken kan være krevende i og med at de må tas på nesten samme tid hver dag og at sikkerheten dermed ikke er den samme som ved bruk av vanlige p-piller.

Bruk av p-stav kan også være et alternativ, men kun dersom det er et klart behov for prevensjon i lengre tid. Det aner meg at spiral ikke er aktuelt og uansett er man noe tilbakeholdende med bruk av den hos en som ikke har født. Det faller for langt å gå inn på mulige bivirkninger, men jeg foreslår at du googler p-piller, men ikke bli skremt! Når det gjelder diabetes, så er det mange som merker et økt insulinbehov siste uke før menstruasjon. Denne tendensen forsvinner ved bruk at p-piller.

Vær klar over at helsesøster kan hjelpe deg. Hun kan skrive ut p-piller og informere deg. I tillegg er p-piller gratis eller nesten gratis for en på din alder.

Besvart av:

Professor, spesialist i barnemedisin

Professor, spesialist i barnemedisin, Oslo universitetssykehus