Veksthormon og blodsukker?

Blodsukker

Besvart: 10.10.2018

Spørsmål:

Jeg har et spørsmål om en gutt med diabetes type 1 som i perioder har meget høyt blodsukker uten at moren forstår hvorfor. Hun har ikke endret på kostholdet, ikke økt/minsket på aktiviteter, og ikke endret på dosen insulin. Hvordan kan veksthormoner påvirke blodsukkeret hos barn med diabetes?

Kan blodsukkeret stige i de perioder gutten vokser? En lege har fortalt moren at veksthormoner ikke påvirker blodsukkeret på grunn av den insulin typen han tar (Levemir). Hva er det som er riktig?

Svar:

På grunn av den økte utskillelsen av veksthormon i puberteten, vil mange ungdommer ha problemer med å holde en tilfredsstillende HbA1c (langtidsprøve av blodsukkeret). Det er ikke unormalt å ha en HbA1c som er opptil 22 mmol/mol (2 %) høyere (for eksempel stigning fra 53 til 75 mmol/mol (7 til 9 %)) selv om man er like forsiktig som man alltid har vært. Undersøkelser har vist at ungdom med en høy HbA1c har økt risiko for redusert lengdevekst.

Hvilken type insulin som brukes vil ikke ha noe å si, veksthormoner vil uansett gjøre at blodsukkeret stiger, og insulindosene må derfor justeres ofte.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen