Frokostforslag til matlei kvinne med type 2?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 17.12.2018

Spørsmål:

Hei, jeg er en dame som har hatt diabetes type 2 siden 1992. Jeg har for det meste klart meg veldig bra med fine HbA1c målinger hele tiden. Problemet mitt nå er at jeg er blitt matlei. Strever veldig med frokosten for etter den blir jeg ganske høy i blodsukkeret. Har fått tips om at jeg må kutte ut brødet til frokosten, men hva er da alternativet for meg som også er allergisk mot nøtter og mandler? Kan dere gi meg noen tips?

Svar:

Hei!
Så kjedelig å høre at du er blitt matlei og at blodsukkeret kan bli noe høyt etter frokost. Du nevner at du er blitt rådet til å kutte brød, og er allergisk mot nøtter og mandler. Ønsker tips til andre alternativer.

Det viktigste for å unngå veldig høy blodsukkerstigning er å alltid inkludere protein og fett i alle måltider. I tillegg trenger du ikke kutte ut karbohydrater, men tenk heller mengde og reduser litt på antall brødskiver eller tykkelse.

Ulike forslag:
- Ha heller tynne brødskiver med masse pålegg! Ha godt med smør på og gjerne 2 typer pålegg (ost OG skinke, salami OG skinke, skinke OG rekesalat og lignende) eller ha godt med pålegg på skiva - litt luksus! Og viktig for blodsukkerregulering, dette fordi pålegget ofte består av fett og protein, mens det er brødskiven som består av karbohydratene (såfremt man unngår søte pålegg som brunost, syltetøy, prim, sjokoladepålegg og lignende). Varier gjerne også mellom pesto, majones, påleggsalater, avokado og lignende som basis på brødskivene - sunt og godt fett!

- Knekkebrød: Velg grove knekkebrød uten nøtter/mandler. Ha proteinrikt pålegg på som fiskepålegg, gulost, egg, kjøttpålegg.

- Eggeretter: dersom du vil forsøke å redusere karbohydratmengden kan du gjerne starte dagen med egg i en eller annen form: kokt egg, stekt egg, eggerøre, omelett, egg og bacon, egg og stekte grønnsaker og lignende. Varier med å tilsette ost, skinke, grønnsaker, krydder osv. til eggerøre/omelett.

- Yoghurt med havregryn: Kombiner yoghurt med havregryn som en bra start på dagen. Dersom du ikke orker store mengder anbefales det å tilsette 1 ss rapsolje til 1 porsjonsbeger yoghurt. Det tilfører sunne fettsyrer som både øker kaloriinnholdet, samt gir fett som bidrar til bedre blodsukkerregulering. Dersom du tåler frø kan du gjerne tilsette linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, gresskarkjerner og lignende for å også øke fettinnholdet i maten.

- Hjemmelaget müsli: Ta et bakebrett med havregryn, tilsett hakkede frø (dersom du tåler dette) og litt kruskakli. Strø over Sukrin gold. Varmes i ovn på 180 grader i 7 minutt, ta ut -rør litt rundt, varmes videre i nye 6-7 minutter. Ferdig. Serveres med melk eller yoghurt etter ønske.

- Cottage cheese med litt lettsyltetøy/friske bær og havregryn, ev. kesam med samme tilbehør.

Det viktigste er som sagt å inkludere fett (smør, avokado, majones, olje, pesto, hummus) og protein (melkeprodukter, ost, kjøttprodukter, fiskeprodukter, egg) i alle måltider.

Håper dette ga litt inspirasjon!

Besvart av:

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Diabeteslinjen