Noen langtidsinsuliner som har bedre effekt enn andre?

Behandling

Besvart: 12.03.2018

Spørsmål:

Jeg er en kvinne på 75 år som har hatt diabetes type 2 siden 1994. Startet med tabletter og gikk over til insulin Insulatard for noen år siden. Etterat jeg begynte med insulin gikk vekta sakte men sikkert oppover, noe som er lite ønskelig. Hørte at Insulin Levemir ga mindre vektøkning og gikk derfor over til det for 3 mnd siden. Mitt spørsmål er om Levemir må tas en gang i døgnet eller kan deles opp til morgen og kveld. Har i tillegg brukt hurtigvirkende insulin NovoRapid før måltider. Er litt usikker om doseringen av Levemir kontra Insulatard, syntes jeg må ta mer Levemir for å ha et stabilt blodsukkernivå. Der er så mange typer langtidsvirkende insulin. Er der noen som skiller seg ut og har bedre effekt enn andre?

Svar:

Levemir har som regel kortere virketid enn 24 timer. Derfor er det ganske vanlig å sette Levemir morgen og kveld. Dette gjelder særlig hvis totaldosen ikke er spesielt høy. Min erfaring er at det som regel ikke blir feil å sette Levemir morgen og kveld for å få tilstrekkelig insulinvirkning hele døgnet. Det hender også at totaldosen av Levemir er noe høyere enn ved bruk av andre insuliner.

Ofte er det slik som du beskriver at vekta går opp når man begynner med insulin. Det er også slik at det finnes flere andre langtidsvirkende insuliner enn Insulatard og Levemir. Felles for disse er at de har lengre virketid og dermed settes en gang per døgn. De to insulinene med lengst virketid heter Toujeo og Tresiba og kan begge brukes ved diabetes type 2. For å redusere vektøkningen kan også insulinene kombineres med medikamenter som gir vektnedgang. GLP 1-analogene stimulerer bukspyttkjertelen til å produsere insulin samtidig som de bidrar til vektreduksjon. Det er flere forskjellige preparater på markedet som alle injiseres. Et annet alternativ er SGLT2-hemmere i tablettform som gjør at nyrene skiller ut glukose.

Det finnes sannsynligvis alternativer som passer for deg. Dette må du ta opp med legen din. Lykke til!

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken