Honning bedre enn sukker?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 05.04.2018

Spørsmål:

Jeg sitter og ser på opptak av Berit Nordstrøms TV-program Bra godt. Hun anbefaler honning i stedet for raffinert sukker, og at det er dobbelt så søtt som sukker. Hva er Diabetesforbundets syn på honning som erstatning for sukker?

Svar:

Det er mange som lurer på dette, og mange som også hører at honning er sunnere enn sukker fordi det er naturlig og ikke raffinert, og i tillegg gir noen vitaminer/mineraler. Det er helt riktig at honning inneholder noen vitaminer og mineraler, men dette er i små så mengder at det ikke har en helseeffekt. I tillegg vil ditt blodsukker reagere på samme måte som ved inntak av sukker, det er altså ikke et bedre alternativ.

1 ss honning gir ca. 95 kcal og 24 gram sukkerarter, mens 1 ss sukker gir 60 kalorier og 15 gram sukkerarter. Dog veier honning mer enn sukker, slik at på vektbasis inneholder honning noe mindre kalorier/karbohydrater per gram enn sukker, da honning inneholder noe vann, men dette kompenserer man gjerne for ved å bruke lik mengde honning som sukker, og da totalt sett får i seg mer karbohydrater.

Angående søtningsgrad er honning ca. 10 % søtere enn sukker, men dette blir ofte en ubetydelig liten forskjell i brukssammenheng. Man bør derfor begrense begge deler så godt som mulig, og hvert fall ikke bruke mer honning enn man vanligvis bruker sukker, i den tro at det er bedre for blodsukkerreguleringen.

Besvart av:

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Diabeteslinjen