Økende leddsmerter ved svingende blodsukker?

Annet

Besvart: 17.10.2018

Spørsmål:

Jeg fikk diabetes type 1 for 2 år siden. Går i dag på insulin NovoRapid og syns det fungerer bra. Jeg har etter diagnosen opplevd smerter og minsket rørlighet i skulder og hofteledd. Smertene vandrer, men jeg opplever at de blir verre når jeg svinger mye i blodsukker.

HbA1c lå rundt 42 mmol/mol (6 %) ved sist måling så jeg er godt regulert, men svinger fra føling rundt 2,5 mmol/l til ca. 10 mmol/l under dagen og ligger som regel rundt 9 mmol/l fastende på morgenen. Kan smertene ha noe med nevropati å gjøre? Jeg har reumatisme i slekten. Kan det påvirke at jeg er ekstra følsom for å få smerter i muskler og ledd?

Smerten påminner om muskel-leddsmerter man kan få ved høy feber. Jeg er aktiv og går vanligvis lange turer hver dag så grunnkondisjonen er god. Vet i dag ikke hva jeg skal gjøre. Det er i perioder vanskelig å kjøre bil og det blir vanskelig å gå turer som jeg pleier. Kan jeg kontakte en fysioterapeut som har greie på diabetes? Skal jeg sitte stille? Smertestillende hjelper, men jeg liker ikke å ta tabletter når jeg ikke vet hvorfor smertene kommer.

Svar:

Det er usannsynlig at dine plager har noe med nevropati å gjøre. Vi har lenge visst at det er en viss sammenheng mellom diabetes og enkelte typer muskel- skjelettplager. I ditt tilfelle vil jeg sterkt anbefale at du tar kontakt med legen din for en undersøkelse av ledd og muskler. Dette inkluderer vanlig undersøkelse og blodprøver.

Jeg kan dessverre ikke gi deg noen bedre råd ut fra det du forteller. Det kan hende at du ender hos en fysioterapeut. Jeg er ikke kjent med at det finnes fysioterapeuter som er spesialister på diabetes.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken