Karbohydrat- og insulinfølsomhetsfaktor?

Hjelpemidler

Besvart: 11.06.2018

Spørsmål:

Hei, jeg er en jente på 22 år som har diabetes type 1. Jeg bruker insulinpumpe, men sliter med å finne ut karbohydratfaktor og insulinfølsomhetsfaktor? Jeg har prøvd å beregne dette lenge, samt justere etter hvert. For karbohydratfaktor har jeg tatt 500 dele på total daglig dose insulin. For insulinfølsomhet har jeg tatt 100 dele på total daglig dose insulin, men ingen av de stemmer? Hva kan jeg gjøre? Har prøvd å finne dette veldig lenge, men får det bare ikke til. Kan legge til at jeg har god blodsukkerkontroll og at min HbA1c er på 41 mmol/mol (5.9 %), men da jeg ikke finner ut karbohydratfaktor og insulinfølsomhetsfaktor, krever det veldig mye arbeid - kanskje mer enn om jeg hadde funnet det ut.

Svar:

Hei!
Jeg skjønner at det blir mye jobb for deg.
Det som er viktig å huske på er at 500 og 100 regelen for utregning kun er en veiledning og start for å komme igang. Du er ikke alene om å erfare at dette ikke stemmer med virkeligheten. Kan egentlig ikke råde deg til annet enn å justere ut fra tallene du har, justere opp/ned, og også viktig å huske på at ulike tidspunkt på døgnet krever ulike faktorer. Skriv ned det du finner ut, da det vil kunne hjelpe deg videre. Ta dette opp med din diabetessykepleier for videre hjelp og råd.

Les gjerne mer om dette i vår artikkel om temaet: https://www.diabetes.no/leksikon/k/karbohydratvurdering/

Lykke til!

Dersom du ønsker å snakke med noen, kan du ringe Diabeteslinjen på telefon 815 21 948. Du kan også nå oss på chat. Diabeteslinjen har åpent hverdager 9-15.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen