Uforklarlig høy HbA1c i forhold til egne målinger?

Blodsukker

Besvart: 30.10.2018

Spørsmål:

Jeg er en 49 år gammel mann som har hatt diabetes type 1 i 44 år. Jeg har alltid hatt en HbA1c som har ligget rundt 53 mmol/mol (7 %), gjerne så vidt i overkant. Hos diabetessykepleier for et halvt år siden var langtidsblodsukkeret 55 mmol/mol (7.2 %), og jeg bestemte meg for å ta skikkelig tak for å få det under 53-tallet (7 %).

Jeg har et sunt kosthold, men kuttet også blant annet ut juice til frokost for å holde blodsukkeret i sjakk. Resultatet er at jeg det siste halvåret har følt allmenntilstanden bedre enn den noen gang har vært. Egenmålingene (fem-seks ganger daglig) har konsekvent ligget mellom 4.9 og 7.2 mmol/l. Nesten aldri følinger og jeg har heller ikke hatt noen infeksjoner i kroppen.

Jeg gledet meg derfor stort til å få målt HbA1c igjen i dag. Og for første gang noensinne lå det på OVER 64 mmol/mol (8 %), 66 mmol/mol (8.2 %) for å være presis.

Mitt spørsmål er, hva i all verden er det som skjer?

Svar:

Hei,
Jeg forstår godt at HbA1c resultatet er forvirrende. Slik du beskriver blodsukkerne dine, tror jeg ikke HbA1c på 66 mmol/mol (8.2 %) er riktig.

Det er flere muligheter for feilkilder. Dessverre er det slik at selv om en tar nye prøver etter noen minutter og analyserer den får en ikke nøyaktig samme resultat. Det kalles måleusikkerhet og gjør at resultatet ikke blir nøyaktig det samme. HbA1c på f.eks. 54 mmol/mol (7.1 %) og 60 mmol/mol (7.6 %) er ikke statistisk forskjellige og vi har nok tendens til å legge for stor vekt på et enkelt tall. Men hvis du pleier å ha ca. 55 mmol/mol (7.2 %) synes jeg 66 mmol/mol (8.2 %) er utenfor usikkerhetsgrensene og kanskje er en feilanalyse? Kanskje du bør få det kontrollert ved høve. Men, det er jo blodsukkermålingene som er de viktigste og måler du mange nok er de fasiten.

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus