Vil vektreduksjon gjøre at jeg kan unngå insulinstart?

Behandling

Besvart: 05.03.2016

Spørsmål:

Jeg lurer på hvordan jeg skal greie å trimme og spise riktig for å gå ned i vekt. Har cøliaki, høyt blodtrykk og spiseproblemer. Noen ganger i løpet av disse årene har jeg gått ned i vekt, et par ganger ca. 20 kg, men de er kommet på igjen. Nå vil legen min at jeg skal begynne med insulin. Det har jeg liten lyst til pga. følinger og vektøkning. Kan man slutte med insulin hvis en først har begynt? Det er dumt å ta medisin hvis en kan trimme seg friskere.

Svar:

Du stiller mange vanskelige spørsmål!
Diabetes type 2 betegnes ofte som en livsstilssykdom. Det vil si at livsstil med lite fysisk aktivitet og ofte for mye og kanskje feil mat gir en sterk økning i antall nye personer med diabetes type 2. Klarte vi å reversere dette, ville antall personer med nyoppdaget diabetes type 2 bli kraftig redusert. Det er dermed ikke sagt at ingen ville få diabetes type 2. Det finnes også andre årsaksfaktorer slik som f.eks. arv.

Du spør imidlertid ikke om dette, men om behandling. Jeg vet for lite om deg til å kunne gi gode svar. Hvis du er overvektig vil det være gunstig å gå ned i vekt. Såpass lite som 5-10 % av kroppsvekten kan gi gode resultater. Det finnes masse litteratur om dette bl.a. på nett og fra Diabetesforbundet. I tillegg finnes det mange gode tilbud om slanking i gruppe.

I tillegg vil det virke gunstig om du trimmer 30 minutter daglig. Vi snakker da om aktivitet som gjør at du blir svett - som f.eks. rask gange. Hva med å gå tur med en venn i samme situasjon?
Disse tiltakene er viktige og vil hjelpe.

Det kan imidlertid godt hende at du likevel må begynne med insulin. Tiltakene vil da gjøre behandlingen lettere å gjennomføre og mer effektiv.

Til slutt kan jeg berolige deg: det er ikke slik at du blir avhengig av insulin. Det går an å slutte. Jeg vet at mange inngår en avtale med legen om å prøve insulin i en periode for så å vurdere hvor godt man er fornøyd etter f.eks. 3 måneder.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken