Fårikål uten poteter og blodsukkerpåvirkning?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 17.09.2018

Spørsmål:

Jeg har diabetes 2 og lurer på om fårikål uten poteter påvirker blodsukkeret mitt?

Jeg målte blodsukkeret ca. 45 minutter etter at jeg spiste og da var verdien nede i 5.0 mmol/l. Før jeg spiste var det på 7.0 mmol/l. 5 mmol/l er litt lavt så jeg tok meg noe søtt og da gikk det opp til 6 mmol/l og sikkert mer etter hvert (siden jeg målte det for 10 minutter siden).

Svar:

Hei,
Om blodsukkeret påvirkes av maten du spiser og hvor mye er veldig individuelt.

I ditt tilfelle så kan det virke som at fårikål uten poteter ikke påvirker blodsukkeret ditt. De fleste vil nok oppleve at blodsukkeret stiger noe etter fårikål uten poteter.

Det anbefales å måle blodsukkeret ca. 2 timer etter måltidstart, du målte etter 45 minutter og det er litt kort tid etter måltidet. I tillegg så er det en del fett i fårikål, så derfor kan det hende at blodsukkeret ditt ville steget også lenger enn 2 timer. Siden et fettholdig måltid kan gjøre at blodsukkeret stiger i lengre tid enn et måltid uten mye fett. Jeg anbefaler deg derfor å vente til ca. 2 timer etter måltid før du måler blodsukkeret.

Et blodsukker på 5 mmol/l er helt flott, så du behøver ikke innta noe søtt. Når blodsukkeret ditt er 4 og under så kan du innta noe søtt for å få det opp.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen