Er det min diabetes som hindrer vektnedgang?

Behandling

Besvart: 29.10.2018

Spørsmål:

Hei! Jeg har diabetes type 2, og har etter legens uttalelse et meget bra langtidsblodsukker. Bruker 1 tablett Metformin daglig.

Jeg lurer på om diabetes i seg selv kan få vektnedgangen til å stoppe opp? Gjør alt riktig (samme som før) men vekten har stoppet opp i tre uker nå, og jeg føler konstant sult. Bør nevne at jeg går på kurs (Grete Roede) med god veiledning, men føler ikke de har mye erfaring med diabetes, og eventuelle utfordringer med det. Som nevnt, spiser og trimmer på samme måte jeg har gjort i noen måneder nå, men vekten vil ikke videre ned. Har tapt åtte kilo, og har nå BMI på 29. Heller ikke mye hjelp hos fastlege. Han ga meg resept på medisin og brukerutstyr, og resten har jeg måtte finne ut selv :)

Svar:

Svaret på spørsmålet ditt er nei. Det er ikke din diabetes som stopper vektnedgangen. Noen av medisinene som brukes mot diabetes kan gi vektøkning, men det gjelder ikke metformin.
Det du skriver, beskriver at vektreduksjon er vanskelig. Vektreduksjon på 5 - 10 % av kroppsvekten har medisinsk betydning og er innenfor rekkevidde for de fleste. Ytterligere vektreduksjon er ofte vanskelig.

Når det gjelder medisiner, finnes det ingen effektive vektreduserende preparater i dag. Flere preparater har blitt avregistrert på grunn av bivirkninger. Likevel er det slik at hvis man opprettholder et kaloriunderskudd over tid, vil man gå ned i vekt. Jeg beklager at jeg ikke har et mer optimistisk svar, men det er basert på dagens viten. Som lege har jeg mange pasienter som jeg samarbeider med for å oppnå vektreduksjon. Min erfaring er at resultater kan oppnås hvis man klarer å arbeide med vektreduksjon over tid. Lykke til!

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken