Tør jeg være med på skolereise?

Annet

Besvart: 31.10.2018

Spørsmål:

Hei. Jeg er en jente på 19 år som har hatt diabetes type 1 i 18 år. Jeg går for tiden på folkehøgskole, og skal snart på tur til Øst-Afrika med skolen. Vi skal være borte i 5 uker, og vi skal blant annet ut på landsbygden i Kenya og bo hos ulike afrikanske stammer. Men jeg har den siste tiden begynt å lure på om det er lurt å reise med tanken på min diabetes? Jeg er ganske dårlig regulert og har en HbA1c på litt over 108 mmol/mol (12 %). Jeg bruker for tiden insulinpumpe, men har tenkt å gå over til penner. Jeg lurer på om det er mulig for meg å være med på denne turen med skolen, selv med diabetesen, og om dere har noen tips jeg eventuelt kan ta med meg?

Svar:

Hei!
Det er et godt spørsmål du kommer med. Det høres ut som en utrolig spennende tur med mulighet for mange spesielle og unike opplevelser. Samtidig er det at du har diabetes en utfordring i denne sammenhengen. Jeg ville helt konkret snakket med de rundt deg, familien din og ikke minst dine behandlende leger om dette og hva du bør være ekstra oppmerksom på. For eksempel tenker jeg at det er ekstremt viktig at du forteller dem du skal reise med om at du har diabetes og hva de bør gjøre dersom du skulle få ketoacidose eller insulinsjokk. Det er klart at det kan være langt til nærmeste sykehus på landsbygden i Kenya og det kan være vanskelige veier å komme frem på. Å være ekstra på vakt og måle blodsukkeret ofte er nok også et godt tips, dersom du er klar for det. På den måten kan du minimere risikoen for syreforgiftning dersom du også benytter den informasjonen blodsukkermålinger gir deg til å sette mer insulin ved behov. Videre vil jeg anbefale å ha med godt med følingsmat som holder seg lenge og frysebag og gode oppbevaringsmuligheter til insulin og glucagonsprøyte. Og selvsagt godt med utstyr du trenger, gjerne dobbelt opp i tilfelle noe kommer bort.

I tillegg til alt dette vil jeg anbefale deg å ta med mye god egenomsorg på turen, dersom du velger å reise. Behandle deg selv slik du ville behandlet en god venninne i samme situasjon. Dette gjelder også angående spørsmålet om du skal reise i det hele tatt. Hva ville du anbefalt andre å gjøre? Kanskje kan dette være en fin mulighet til å fokusere på å sette mer insulin i forkant av turen?

Tenk deg at du er en gammel dame. Se for deg at du skal gi deg selv råd tilbake i tid, som er nå. Hva tror du at du, som gammel dame, ville sagt til deg selv nå, som 19-åring?

Jeg er også redd for at å ikke reise vil føre til en dum opplevelse av at diabetes ødelegger for deg. For det er fullt mulig å reise på en slik tur med diabetes. Det er det mange som gjør. Men man bør ta en del forholdsregler og man bør legge opp en plan med tanke på ulike scenarioer.

I ditt tilfelle høres det ut som om problemet ditt er at du har for lite insulin i kroppen og er usikker på om det gjør det risikabelt å reise, dersom jeg forstår deg rett? Dersom du bruker denne turen og tiden før avreise, på å sette litt mer insulin enn du pleier, ser jeg ikke noe god grunn til å fraråde deg fra å reise. Med forbehold om at jeg her ikke har så mye informasjon selvsagt, som om du ofte har syreforgiftning e.l. Det vet jeg ikke noe om og i så fall er det noe å tenke nøye gjennom og snakke med leger om.

Jeg ønsker deg alt godt og et liv der du slipper å vurdere om slike opplevelser er mulig å få til når du har diabetes. For det skal være fullt mulig.

Varme lykkeønskninger

Besvart av:

Psykologspesialist og PhD

Psykologspesialist og PhD, Diabeteslinjen