Influensavaksine årsak til blodsukkerstigning?

Blodsukker

Besvart: 29.10.2018

Spørsmål:

Jeg er en 65 år gammel kvinne med en svært vanskelig regulerbar diabetes type 1. Det kan allikevel ikke være eneste årsak til at alt går i krøll nå etter at jeg har tatt årets influensavaksine for to dager siden. Jeg er snart oppe i det dobbelte av vanlig insulindose pr. døgn og våkner allikevel med et fastende blodsukker på 17-18 mmol/l tross 2-3 forholdsvis store bolusdoser i løpet av natta. CGM-kurva går likevel feil vei. Insulinet i pumpa (Fiasp) ser ikke ut til å virke stort. Kurva går en smule ned etter 3-4 timer, for deretter å gå opp mot nye høyder. Så kan plutselig alt komme ramlende nedover, men det gir seg allikevel ikke og krabber fort oppover igjen. Ketoner kommer og går hele tiden. Kroppen ser aldri ut til å få nok insulin!

Jeg satser jo på at det kommer til å gå over av seg selv snart, men jeg skulle ha likt å visst om flere med diabetes type 1 reagerer på samme måte ved årets influensavaksine, eller om man reagerer svært individuelt? Det har aldri skjedd meg på samme dramatiske vis ved denne type vaksiner tidligere år.

Svar:

Hei, influensavaksine er helt ufarlig og gir god beskyttelse mot årets influensatype. En anbefaler at alle med diabetes tar vaksinen hvert år.

Så til ditt spørsmål. Lette bivirkninger av vaksinen er ikke helt sjeldne. Vanligst er rødme og kløe ved innstikkstedet. Slik økning i insulinbehovet som du har opplevd er ikke vanlig, men kanskje har du fått litt feber som bivirkning av vaksinen? Litt feber kan midlertidig øke insulinbehovet betydelig og jeg har vel følelsen av at noen får økt insulinbehov ved infeksjon selv om en ikke har feber.

I alle tilfeller gjør du det riktige ved å øke insulindosen og følge blodsukkeret nøye. I løpet av noen dager er forhåpentligvis blodsukkeret tilbake til det vanlige.

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus