Insulinbehov ved diabetes type 1?

Behandling

Besvart: 11.10.2018

Spørsmål:

Jeg lurer på hva som er normalt antall enheter insulin per døgn for en voksen med diabetes type 1, og en voksen uten diabetes? Jeg er en mann på 40 år med diabetes type 1, pumpebruker (humalog) Jeg veier 75 kg og er 175 cm høy. Min HbA1c er på 58 mmol/mol (7.5 %). Jeg er fysisk aktiv og prøver å spise sunt (mye fiber og fokus på glykemisk indeks).

Vil det være noen forventet forskjell sammenlignet med en person med tilsvarende vitale data, som ikke har diabetes? For egen del er min gjennomsnittlige totaldose på ca. 28 enheter (ca.14 enheter basal og ca. 14 enheter bolus).

Svar:

Ved nydiagnostisert diabetes type 1 er det vanlig å starte med 0.2 - 0.4 E/kg/døgn. Etterhvert vil de fleste få økt insulinbehov og ofte ende opp med et behov på 0.6 - 0.7 E/kg/døgn. I utgangspunktet fordeler man ofte insulinet likt mellom langsomtvirkende og hurtigvirkende insulin.

Ditt insulinbehov ligger på ca 0,4 E/kg/døgn som da kanskje er litt under gjennomsnittet. Det at du er fysisk aktiv og har et kosthold som krever lite insulin bidrar til å redusere behovet for insulin. At du er normalvektig bidrar også i riktig retning.

En person uten diabetes får jo insulinet levert fra sin egen bukspyttkjertel. Dette er mere effektivt enn å sette insulinet i underhuden slik du er nødt til. Derfor vil personer uten diabetes ha lavere insulinbehov uten at jeg kan angi dette nøyaktig.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken