Fremgangsmåte

Obs! Tid er brukstid.

Bland 400 gram sammalt mel, 250 gram finmalt mel sammen med alt vannet til en jevn masse. Dekk til og la stå i 30 minutter (+/-).

Tilsett nå surdeigsstarter, salt, olivenolje og frø og bland godt. Tilsett deretter mer siktet mel litt etter litt, til deigen blir fast og slipper bollen. Del deigen i to, og trykk begge emnene godt ned i to smurte brødformer som rommer 1 ½ liter. Dekk formene med plast, og la dem stå i romtemperatur.

Det kan ta 8-12 timer før de begynner å heve seg. La brødene heve til dobbel størrelse.

Lag et par snitt på toppen med en skarp kniv. Sett brødene inn i kald ovn, og sett ovnen på 250 grader. Etter 30 minutter skrur du varmen ned til 180 grader og steker videre i 30 minutter. Avkjøl på rist.

Oppskrift og foto: Marit Zinocker

Ingredienser

Antall 2

2 ss surdeigsstarter
6 dl lunkent vann
10 gram salt
2 ss olivenolje (kan sløyfes, men gir saftighet)
1 dl linfrø
0,5 dl gresskarfrø
0,5 dl solsikkefrø
400 gram sammalt speltmel
300-400 gram siktet speltmel

Næringsinnhold per 100 g

Energi/Kalorier 228 kcal
Karbohydrater 30 g
Proteiner 9 g
Fett 7 g
- hvorav mettet fett 1 g
- enumettet fett 2 g
- flerumettet fett 3 g
Kostfiber 4,5 g

Innhold av allergener

Gluten Ja
Laktose Nei