Dette viste Diabetesforbundets mytequiz under Arendalsuka.

12 potensielle myter om diabetes ble servert på et eget skjema med avkryssing for «sant» og «usant», og spesielt to myter pekte seg ut med mange uriktige svar: «Diabetes type 2 kan utvikle seg til type 1» og «Har du føling, må du sette insulin».

­- Det siste er jo ganske alvorlig, hvis så mange virkelig tror det, kommenterte Camilla Domingos og Anette Westnes fra Ungdiabetes i Agder, som fristet forbipasserende med mytequiz fra Diabetesforbundets stand på Sam Eydes Plass i Arendal.

Til de som har mer å lære om diabetes kunne vi fortelle i fasiten: 

«Diabetes type 2 kan utvikle seg til type 1»: Usant. Diabetes type 1 og diabetes type 2 er to forskjellige sykdommer. De har fellestrekk knyttet til insulin og blodsukker, men også klare forskjeller. Også mange med type 2 må sette insulin.

Og «Har du føling, må du sette insulin»: Usant. Har du føling, har du for lavt blodsukker og for mye insulin i kroppen. Da må du få i deg raske karbohydrater – og absolutt ikke insulin, som vil senke blodsukkeret ytterligere.

Rundt 60 unge og litt eldre tok imot utfordringen i løpet av ettermiddagen, og en av de sju som hadde 12 riktig plasserte kryss, ble til slutt trukket ut som dagens quiz-vinner.

Hele uka

Diabetesforbundet har stand og er aktive også på andre vis under Arendalsuka fram til fredag ettermiddag. I morgen, onsdag, er temaet minoriteter. Torsdag fokuseres det på diabetes og syn, blant annet med et seminar i samarbeid med Norges Blindeforbund. Og avslutningsdagen skal Ungdiabetes overta arenaen.

- Arendalsuka er en sentral møteplass for veldig mange, og den har blitt en viktig arena for oss i løpet av de fem årene vi har vært her. Dette er en årlig begivenhet vi prioriterer høyt, sier markedsrådgiver Camilla Karstensen.