Strongman (sterk mann) heter idretten internasjonalt. Ja, for det er en idrett. Ukjent for mange, kanskje, og lite visste vi om at mannen som innehar tittelen i Norge har diabetes type 1. Før vi så en post på Diabetesforbundets facebook-side.

 – Jeg er en ambisiøs og seriøs fyr, som putter mye stolthet i det å legge ned mer arbeid enn konkurrentene mine. At jeg fikk påvist diabetes type 1 for drøye tre år siden, skal ikke hindre meg i å utvikle meg videre, sier Jørgen Skaug Aukland.

Jørgen dekk

Fikk diagnosen i 2013

Vi møter den store, sterke bautaen (190 cm og 120–124 kg) i et gammelt, nedlagt verksted på Sørumsand. Her venter blytunge kuler. Akslinger til gamle kjøretøy. Og dekk. Dekk så det holder.
 – Joda, dette kan nok virke litt småsykt for noen, men jeg har alltid elsket å løfte tunge ting, sier han med et smil om munnen.
Diagnosen diabetes type 1 fikk den allsidige strongman-utøveren først påvist høsten 2013.

 – Jeg husker datoen også. 5. august. Jeg hadde nok hatt symptomer en stund. Ofte oppe om natten for å tisse. Veldig tørst. Slet med å holde vekta.

Setter seg høye mål

Til daglig jobber Jørgen som osteopat. Han har samboer, og lever det han selv betegner som et vanlig liv. Kanskje bortsett fra at han trener fem–seks harde økter i uka da …
 – Å sette meg høye mål er noe jeg alltid har gjort, også da jeg spilte på aldersbestemte landslag i basketball. Jeg ser alltid det positive i alt og alle, og dømmer ingen for hvem de er, sier han.
 – Påvirker diabetesen ditt trenings- og konkurranseopplegg på noen måte?
 – Jeg vil faktisk påstå at den ikke har gjort det i det hele tatt. Jeg tar litt mer forholdsregler før trening og konkurranse, og følger med på blodsukkernivået underveis, men sykdommen har aldri satt meg negativt tilbake på noen måte.
Jørgen liker å ha blodsukkeret litt høyere enn vanlig når han skal trene eller konkurrere, rundt 8–9 når han starter.
 – Og så har jeg alltid med meg en shaker med karbohydratpulver, sånn i tilfelle …

 Jørgen løft

Pumpe er ikke tema

Jørgen fikk insulinpenn da han ble diagnostisert, og pumpe har aldri vært noe tema.
 – Penn har fungert bra hele tiden, og jeg har aldri sett det som nødvendig å skifte. For å være ærlig, vet jeg svært lite om hvordan pumpe fungerer også. Så langt har jeg holdt langtidsblodsukkeret mellom 5,6 og 6,1 uten å slite med nattlige følinger, og jeg har ytterst sjelden følinger på dagen.
Når det gjelder kosthold, har heller ikke Jørgen hatt behov for å gjøre store endringer, men rutiner er et ord han vektlegger.

 – Jeg spiser så og si det samme hver dag, noe som gjør det lett for meg å vite hvor mye insulin jeg trenger til hvert måltid. Overordnet har jeg alltid vært opptatt av å spise og drikke så sunt som mulig, sier han.
 – Hva er neste mål nå?
 – Etablere meg som en internasjonal utøver i åpen klase, svarer han kontant.

Å kjempe om tittelen Verdens sterkeste mann, med andre ord …

Jørgen trening

Meritter

• Norges sterkeste mann 2016.
• Norges sterkeste mann under 105 kg 2015.
• Verdens tredje sterkeste under 105 kg 2015.
• Europas sterkeste mann under 105 kg 2014.