Utgangspunktet for artikkelen – med en tittel som kan friste til håp om en kur for flere hundre tusen nordmenn – er at amerikanske forskere har utviklet et nytt preparat, som er gitt til mus. Dette blokkerer et enzym, LMPTP (low molecular weight protein tyrosine phosphatase), som reduserer cellenes insulinfølsomhet. Det nye preparatet kan med andre ord motarbeide insulinresistensen, som er typisk for diabetes type 2: Når LMPTP blokkeres, får cellene effekt av insulin.

Men dette gjør det ikke til en kur, mener Trond Geir Jenssen:

Ikke bare insulinresistens

– Det er en feilaktig oppfatning at man utvikler diabetes kun på grunn av insulinresistens, og uavhengig av om det er noe galt med de insulinproduserende cellene eller ikke. Ved diabetes type 2 er det alltid noe galt med insulincellene i tillegg, med ufullstendig insulinfrigjøring. Denne feilen med insulincellene har for en stor del en arvelig komponent, sier han.

Han viser til at et nytt legemiddel som bedrer insulinresistens eller i beste fall normaliserer insulinfølsomheten, kan utsette diabetes type 2 for noen.

– Men det er ikke en «kur» som kommer til å eliminere diabetes type 2 hos alle. Det er jo spennende å se om dette behandlingsprinsippet også kan brukes på mennesker, og da med like god effekt som på mus, og uten uheldige bivirkninger. Det tar nok en god del år før vi vet noe mer om det.

Potensielt gjennombrudd

Nettavisens artikkel (som siden ble publisert i flere andre digitale medier) bruker uttrykket «potensielt gjennombrudd i kampen mot denne insulinresistensen», med andre ord en svakere formulering enn tittelens «Forskere har funnet måte å kurere diabetes type 2».

Resultatet av forskningen, som er gjort ved flere amerikanske universitet, er publisert i tidsskriftet Nature. Til New Scientist sier Daniel Drucker ved Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute i Toronto, ifølge Nettavisen:

– Denne studien er et «proof of concept» om at å angripe LMTPT i leveren forbedrer glukosekontroll og insulinsignaleringen i dyr.

Drucker viser til at forskere lenge har kjent til at LMPTP har sammenheng med insulin, men at forskningen tidligere har rettet seg inn mot å blokkere et annet enzym. Dette har vist seg vanskelig å gjøre uten alvorlige bivirkninger.

Kliniske tester

Stephanie Stanford, forskningslederen bak prosjektet, åpner for videre utprøving:

– Vårt virkemiddel er utviklet for å virke helt målrettet, og vi har ikke sett noen bivirkninger i mus. Neste steg blir omfattende tester for å sjekke om det er trygt for mennesker over tid i kliniske tester.

Forskerne har sett både på reversering av en allerede etablert diabetes type 2 og på hva som skjer om LMPTP blokkeres i leveren også før sykdommen utvikles. Til forskernes begeistring sluttet musene da å utvikle diabetes av den usunne dietten som de har benyttet for å framprovosere diabetes, skriver Nettavisen.

– Dette ser ut til å være spennende forskning, med tanke på å motvirke at flere får diabetes type 2, sier Bjørnar Allgot, Diabetesforbundets generalsekretær, i en kommentar.