Det er samme risikoøkning som man tidligere har sett for den som røyker en pakke sigaretter om dagen. Forskere ved Karolinska Institutet har studert snusens effekter med forskere fra Umeå og Lunds universiet. Resultatet er også presentert i Journal of Internal Medicine.

Forskerne har fulgt 54 000 menn mellom 1990 – 2013, basert på data fra fem ulike studier. Av disse fikk 2441 diabetes type 2. Gjennom stuidens størrelse kan man beregne snuseffekter baldt personer som aldri har røyket, på den måten blir ikke resultatene påvirket av de som både røyker og snuser. 

Også ved lavere inntak, 5-6 bokser per uke, ser man en 40 % risikoøkning. Resultatene forklares ved nikotinets effekter, der studiene har vist at nikotin kanlede til dårligere insulinfølsomhet som igjen øker risikoen for diabetes type 2. 

Knuser myten om snus

Generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, sier vi aldri tidligere har hatt en så stor studie på faren for type 2 ved snusbruk.

– Dette er en enormt stor studie vi ikke har sett maken til tidligere. Studien viser at risikoen for å få type 2 ved å snuse er like høy som ved å røyke. Diabetes type 2 har hatt en ekspolsiv vekst de siste tiårene, og snus er en av bidragsyterne til det. Det er over 1000 nordmenn som får diabetes type 2 hver måned, og dersom vi får ned snusforbruket i Norge, vil dette være et viktig bidrag til å forebygge diabetes type 2.

Er du i faresonen for  å få type 2? Ta testen her.