Temperatursvingninger utenfor anbefalt område kan påvirke styrken på insulinet og dermed effekten det har på blodsukkeret.

«Når du lagrer insulin i kjøleskapet hjemme, bruk alltid et termometer for å kontrollere temperaturen», er rådet fra Dr. Katarina Braune ved Institutt for pediatrisk endokrinologi og diabetes, Charité-Universitaetsmedizin Berlin, som har ledet studien:

Fire av fem hadde avvik

388 diabetespasienter i USA og EU fikk plassert temperatursensorer enten ved siden av insulinet sitt i kjøleskapet og/eller der de bærer det rundt. Temperaturen ble automatisk målt hvert tredje minutt (opptil 480 ganger om dagen), for så å bli sendt til en app og registrert i en database. I gjennomsnitt skjedde dette over en periode på 49 dager.

For å unngå redusert virkning, må insulin oppbevares mellom to og åtte grader i kjøleskapet og fra to til 30 grader når det bæres rundt i en penn eller en ampull. Av de totalt nesten 400 temperaturloggerne i studien hadde 315 avvik fra dette, tilsvarende 79 prosent.

Én av fem under null

Kjøleskapet var den soleklare taperen. Her var insulinet oppbevart utenfor anbefalt temperatur 11 prosent av tiden i snitt, tilsvarende to timer og 34 minutter om dagen. For insulin som var båret rundt av brukeren, var det snakk om bare åtte minutter.

Et viktig funn som trekkes fram, var at så mange som 66 av temperatursensorene – nesten én av fem – krøp under null grader i løpet av måleperioden. Dette reduserer insulinets styrke kraftig.

«Mange med diabetes har uheldigvis lagret insulinet sitt feil på grunn av svingende temperaturer i hjemmekjøleskap (…) Selv gradvis tap av potens gir unødvendig variasjon i dosering», sier Katarina Braune, som mener det er nødvendig med mer forskning for å undersøke hvor mye temperaturavvik påvirker insulinvirkningen og pasientens måleresultater.

To steder i kjøleskapet du ikke bør oppbevare insulin

Temperaturen kan variere i kjøleskap - unngå disse stedene:

  • I kjøleskapdøren: Her øker risikoen for uheldige temperatursvingninger fordi døren åpnes mye.
  • Bakest i kjøleskapet: Her risikerer du at det fryser fordi bakveggen ofte er kaldest.