Kåre I. Birkeland og Christine Sommer er årets vinnere av Diabetesforbundets forskningspriDiabetesforbundet har siden 2017 delt ut forskningsprisen for fremragende arbeid innen diabetesforskning. Siden 2018 har det også vært delt ut en pris for yngre forskere under 40 år, for å stimulere til rekruttering til forskning på dette feltet.

Professor Trond Geir Jenssen delte ut forskningsprisen for yngre forskere til Christine Sommer, som forsket på svangerskapsdiabetes i Norge og internasjonalt.

En stolt Sommer takket fra scenen.

– Det er virkelig en stor ære for meg å få denne prisen. Takk både til Diabetesforbundet, AstraZeneca og Novo Nordisk. Det er ekstra hyggelig å få denne prisen sammen med Kåre Birkeland, som er min mentor og har lært meg vanvittig mye. Denne prisen er litte grann til deg, Kåre, sa Sommer.

Til Diabetes understreker Sommer at det betyr mye for henne som ung forsker å få denne oppmuntringen.

– Når man driver med forskning, er det ikke ofte man får klapp på skulderen i denne skalaen her.

Kåre Birkeland fikk prisen for sin lange og imponerende forskerkarriere. Birkeland har viet sin yrkeskarriere til diabetes; både som kliniker, forsker og formidler.

En tydelig rørt Birkeland takket for prisen fra scenen.

– Tusen takk til Diabetesforbundet, og tusen takk til vurderingskomiteen, for prisen, som jeg oppfatter som en stor anerkjennelse av min forskning på type 2 diabetes som jeg har drevet med i flere tiår.

Vil oppmuntre til diabetesforskning

Diabetesforbundets forskningspris for yngre forskere er på 50.000 kroner og er støttet økonomisk av AstraZeneca og Novo Nordisk.

Hvorfor synes dere det er viktig å støtte diabetesforskningen, daglig leder i AstraZeneca, Elisabeth Ohlsson?

–  AstraZeneca er et firma der vitenskap er kjernen i alt vi gjør. Vi kan ikke endre fremtiden alene, derfor vil vi oppmuntre til forskning som kan bane vei for nye muligheter innen diabetesbehandlingen. AstraZeneca er stolt over å støtte Diabetesforbundets forskningspris.

Hvorfor synes dere det er viktig å støtte yngre forskere, daglig leder og visepresident i Novo Nordisk, André Bregård?

–  Novo Nordisk har en overordnet målsetting om å bidra til stadig forbedring av behandling av pasienter med diabetes. Annerkjennelse av det fremragende arbeidet som yngre forskere utfører innen diabetesforskning er en vesentlig drivkraft og inspirasjon for alle som er engasjerte i arbeidet på dette sykdomsområdet.

 

Erik M. Sundt

STØTTER UNGE FORSKERE: André Bregård fra Novo Nordisk (til venstre) og Elisabeth Ohlsson fra AstraZeneca (til høyre) sammen med prisvinner Christine Sommer.