Dette er Espens dom over seks norske lite-øl:

1. Grans glutenfri Pilsner Lite 4,7 % vol

Bryggeri: Grans bryggeri, Sandefjord.

Beskrivelse: Ølet er korngul mot gyllen, og klar i utseende, mot en lett boblet skumtopp. Det dufter godt av lys vørter og vått høy, mot lette florale undertoner. Anslaget er friskt og balansert, med en dempet vørtersødme mot lette tørre toner av fin smakshumle. Noe kort avslutning med en anelse humletørrhet i bunn. Poeng: 84

Poeng: 84

Dom: «Et vellykket norsk lite-øl som passer til det meste».

 

 

2. Ringnes Glutenfri Lite Fatøl 4,3 % vol

Bryggeri: Carlsberg Ringnes, Gjelleråsen

Beskrivelse: Ølet er mørk korngul og gyllen i utseende, med en god skumtopp. Det dufter av vørter og bløtt korn, mot en anelse blomsternektar i bunn. Anslag

et er balansert, men noe vannet, med smak av vørtersødme og røstet korn. Middels tørr avslutning avrunder det hele.

Poeng: 83

Dom: «En nyhet fra Ringnes, et øl med en dypere røstet sødme som passer godt til grillmat».

 

 

3. Aass Lite Vienna Lager 4,5 % vol

Bryggeri: Aass bryggeri, Drammen

Beskrivelse: Ølet har en klar, gyllen korngul farge, toppet med en god skumtopp som sitter godt i glasset. Det dufter av vått høy og stall, kor

n og kjeks mot en floral

 blomstereng. Anslaget er balansert og lett bittert, med smak av lys vørtersødme i bunn. Middels tørrhet i avslutningen.

Poeng: 82

Dom: «Et lite-øl med litt mer av alt, et lagerøl som passer til kjøttretter på grill».

 

 

4. Isbjørn Lite Pilsner glutenfri 4,5 % vol

Bryggeri: Mack bryggeri, Nordkjosbotn

Beskrivelse: Ølet er lyst korngult og klart i utseende, toppet med en lett og boblet skumtopp. Nesen er litt anonym, med duft av vått høy og stall, mot vått gress. Anslaget er friskt og leskende, med en smak av lys vørtersødme, mot en anelse floral grønn friskhet. Lite humletørrhet gjør avslutningen kort. 

Poeng: 81  

Dom: «Et øl som passer til mager fisk og skalldyr, gjerne ledsaget med en skive frisk sitron».

 

 

5. Hansa Ultra Lite 4 % vol

Bryggeri: Hansa Borg bryggerier, Bergen

Beskrivelse: Ølet er lys korngul og klar i fargen, toppet med en fin skumtopp. Duften er dempet og anonym, med en anelse aroma

av våt kjeks og noe grønt og floralt. Anslaget er leskende, men noe vannet, med en god balanse mellom lys vørter og mild humletørrhet. Kort, lys avslutning. 


Poeng: 78

Dom: «Nyhet av året, et smalt og leskende øl som passer som nettopp leskedrikk».

 

 

6. Tuborg Lite 4,3 % vol

Bryggeri: Carlsberg Ringnes, Gjelleråsen

Beskrivelse: Ølet er lys korngul og klar i fargen, mot en luftig skumtopp. Nesen er litt anonym, med en søtlig duft av vørter i bunn, mot en anelse florale overtoner. Anslaget er noe tynt og vannet, med en dempet smak av lys vørter mot beske undertoner. Kort emmen avslutning.

Poeng: 74

Dom: «Et noe smalt og enkelt øl som bør serveres ekstra nedkjølt i sommervarmen».

 

 

Etter disse kriteriene er ølet blitt bedømt: 

Ølet får poeng mellom 1 og 10 i fem forskjellige kategorier, og vektes som følger:

1. Utseende, farge og skumkvalitet: 1-10 (vektes med 1)

2. Aroma: 1-10 (vektes med 2)

3. Smak: 1-10 (vektes med 3)

4. Ettersmak: 1-10 (vektes med 3)

5. Helhetsinntrykk: 1-10 (vektes med 1)                                                                  

Maks poeng er 100 hvorav alt øl under 50 poeng ikke er vellykket og 75 poeng er middels.

Jeg legger også vekt på typeriktighet, og hvordan det enkelte øl fremstår sammenlignet med andre øl i samme klasse, øltype. Avvik fra standard typeriktighet gir trekk i poeng, om ikke annet er bemerket i teksten.

Lite-øl til mat

Denne type øl er lett og mindre fyldig. Den har en dempet maltsødme, og mindre tørrhet av humleblomst. Fellesnevneren er lys og lett øl til magre retter av skalldyr, hvit og rosa fisk, kylling og svin. Husk at fete innslag på tallerkenen, som rømme og majones, smør og fløte krever mer av ølet, så unngå gjerne disse for å ikke ødelegge ølets smak og leske.

Her er noen anbefalte sommerretter som kler lite-øl som ledsager:

- reker, krabbeklør, kamskjell og annet skalldyr

- spekeskinke, fenalår og magre spekepølser

- grønne salater, kalde smørbrød og assortert koldtbord.

- kyllingfilet, svinefilet og andebryst, mager grillmat