Jordbær- og rabarbrashake

Jordbær og rabarbra er smaker som er uløselig knyttet til sommeren. Denne jordbær- og rabarbrashaken passer like godt som en iskald leskende drikk som til dessert.

INGREDIENSER
150 g rabarbra
2 ss sukker (bruk gjerne søtningsstoff)
½ dl vann
150 g jordbær
5 dl vaniljeis
3 dl melk

FREMGANGSMÅTE
Rens og skjær rabarbra i biter. Kok den myk med sukker og vann i cirka 8 minutter under lokk og avkjøl.

Rens og del jordbær i biter. Ha rabarbra, jordbær, vaniljeis og melk i en hurtigmikser eller blender. Kjør til du får en luftig shake. Tilsett eventuelt mer melk eller is, ettersom hvor tykk shaken blir. Smak til med litt sukker.

Fordel shaken i glass. Ha i en liten rabarbrastilk til å røre med.


Iste med klementin, safran og basilikum

Iste er god sommerdrikk. Dette er en forfriskende og litt annerledes iste som smaker nydelig på en varm sommerdag!

INGREDIENSER
4 poser rooibos te
¼ ts safran
1 vaniljestang eller 2 ts vaniljeekstrakt
4 ss flytende honning eller fibersirup
Saften av ½ sitron
7 dl vann
½ l isvann eller kullsyrevann
2 klementiner i skiver
5 kvister frisk basilikum

FREMGANGSMÅTE
Ha teposer og vaniljestang i en bolle eller mugge, og hell over kokende vann. Rør inn safran. La stå og trekke i cirka 10 minutter.

Ta ut teposene. Pass på at så mye av safrantrådene som mulig blir igjen i teen. La vaniljestangen ligge. Smak til med sitron og honning. Avkjøl helt.

Ha isbiter, klementinskiver og basilikumstilker i en stor mugge og hell i isteen. Topp med isvann eller kullsyrevann og server.


Sommerdrikk med pasjon

Syrlig, aromatisk pasjonsfrukt er utgangspunktet for denne deilige sommerdrikken. Server den som aperitiff eller som en god tørsteslukker til sommermaten.

INGREDIENSER
2 pasjonsfrukt
100 g bringebær
6 dl pasjonsfruktjuice
4 dl kullsyrevann
8 blader frisk mynte

FREMGANGSMÅTE
Del pasjonsfruktene, og skrap ut frøene. Ha frøene i porsjonsglass eller i en mugge.

Tilsett pasjonsfruktjuice og mineralvann.

Server iskald med isbiter. Pynt med friske bringebær og mynteblader.


Yoghurtis med bringebær

Alle barn elsker is! Med gresk yoghurt, fryste bringebær og litt honning lager du enkelt disse knallgode og sunne ispinnene. Perfekt på en deilig sommerdag!

INGREDIENSER
½ l gresk yoghurt
½ dl flytende honning
2 ts vaniljesukker
300 g frosne bringebær
2 ss honning

FREMGANGSMÅTE
Visp sammen yoghurt, honning og vaniljesukker. Sett til side.

Kjør bringebær i hurtigmikser med litt av yoghurt-blandingen og resten av honningen.

Fyll de to blandingene lagvis i små isformer, kopper eller former. Sett en ispinne i hver form, og sett i fryseren i minst tre timer. Klem på formen med hendene, eller hold den under varmt vann et øyeblikk, og lirk isen ut av formen.


Punsj med eple- og ingefærsmak

Denne herlige og friske punsjen med smak av eple, ingefærøl, lime, agurk, bringebær og mynte blir lekker å servere til gjestene dine!

INGREDIENSER
1 lime
½ agurk
1 l eplejuice
1 l mineralvann (farris, sprite light)
6 dl ingefærøl
1 pk bringebær
1 potte frisk mynte

FREMGANGSMÅTE
Del lime og agurk i tynne skiver. Ha i en stor mugge.

Tilsett eplejuice, mineralvann og ingefærøl. Tilsett bringebær og mynte. Rør rundt, slik at alt blir godt blandet. 

Server kald med isbiter.


Alle oppskriftene og bilder er hentet med tillatelse fra matprat.no og tilpasset Diabetesforbundet.
 Foto: Studio Dreyer-Hensley.

Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 3/2020.