Det er mye å glede seg over i de nye tallene fra Norsk diabetesregister for voksne. Først og fremst: Andelen pasienter med godt regulert diabetes type 1 går opp. 

Per januar 2020 har over 25 prosent av pasientene i registeret langtidsblodsukker (HbA1c) under 53 mmol/mol. I tillegg har færre type 1-pasienter HbA1c over 75 mmol/mol. 

GODE TALL: En av fire med diabetes type 1 har langtidsblodsukker (HbA1c) på under 53 mmol/mol. Medisinsk leder i Norsk diabetesregister for voksne, John Cooper, er fornøyd med utviklingen.

Foto: Erik M. Sundt

− Trendkurvene viser at utviklingen går riktig vei. Andelen pasienter med høyt langtidsblodsukker går ned, og andelen pasienter med HbA1c på anbefalt nivå går opp. Vi er veldig fornøyd, og håper de positive trendene fortsetter, sier John Cooper, endokrinolog og overlege ved Stavanger universitetssjukehus og medisinsk leder i voksendiabetesregisteret. 

Derimot er han ikke like fornøyd med tallene som viser store variasjoner i behandlingsresultater mellom ulike sykehus. Norsk Diabetessenter i Oslo utmerker seg ved å ha lavest gjennomsnittlig langtidsblodsukker (56 mmol/mol), lavest andel pasienter med HbA1c over 75 mmol/mol (7 prosent) og høyest andel pasienter med HbA1c under 53 mmol/mol (39 prosent). Med andre ord, Norsk Diabetessenter har den høyeste andelen pasienter med godt regulert diabetes.

Ulik pasientsammensetning

Cooper roser diabetessenteret for deres oppfølging av pasienter, men påpeker at det er «urettferdig» å sammenligne forskjellige sykehus, blant annet fordi de kan ha svært ulik pasientsammensetning. 

Noen sykehus kan ha hovedvekt av høyt utdannede pasienter som spiser sunt, mosjonerer regelmessig og følger godt med på egen sykdom og behandling. Andre sykehus har pasienter med lavere sosioøkonomisk status og flere livsstilssykdommer. I tillegg varierer det hvor mye ressurser sykehusene har til rådighet i diabetesbehandlingen. 

− Det viktige er å bruke tallene fra voksendiabetesregisteret til å sammenligne seg med seg selv, ikke med sykehus med et helt annet personale, andre ressurser eller ulik pasientsammensetning. Målet for det enkelte behandlingssted må være å forbedre egne tall fra år til år, understreker Cooper.

Kraftig økning i bruk av CGM

Årets tall viser at det har vært en markant økning i andelen pasienter som bruker CGM (kontinuerlig glukosemåler). Men resultatene viser at det er liten forskjell i langtidsblodsukkeret hos pasienter som bruker CGM eller FGM (flash glukosemålere) sammenlignet med pasienter som ikke bruker disse apparatene. Stort sett alle sykehusene rapporterer at pasienter med CGM/FGM har litt lavere HbA1c enn de uten, men forskjellene er ikke veldig store. 

− Tallene overrasket meg. Jeg hadde forventet større forskjeller, medgir Cooper. 

Én mulig forklaring er at pasientene som tar i bruk CGM/FGM hadde dårligere kontroll over blodsukkeret i utgangspunktet.

Stort forbedringspotensial

Selv om årets tall gir grunn til optimisme, levner de ingen tvil om det fins stort forbedringspotensial i diabetesomsorgen. Behandling av høyt blodtrykk og høyt kolesterol er blant faktorene som registreres i voksendiabetesregisteret. Her viser resultatene store variasjoner mellom sykehus. Bare halvparten av sykehusene i Norge når behandlingsmålet for høyt blodtrykk (hypertensjon) for type 1-pasienter. Enda færre når anbefalt nivå for LDL-kolesterol for pasienter med kjent hjerte- og karsykdom. 

Sitat

Forskjellene er for store, og det er stort rom for forbedring,

fastslår Cooper. Han minner om at det er viktig å være obs på blodtrykk og lipider for å forebygge hjerneslag og hjerte- og karsykdom. 

Cooper legger ikke skjul på at behandling av høyt blodtrykk kan være krevende. Ofte må pasientene bruke flere ulike medikamenter for å oppnå ønsket blodtrykk. Et vesentlig poeng er at medikamenter mot høyt blodtrykk og høyt kolesterol må forskrives av leger. Det kan være en utfordring ved sykehus hvor diabetesoppfølgingen i hovedsak er styrt av sykepleiere. 

− Diabetessykepleiere er drillet i å følge med på blodsukker, men de kan ikke skrive resepter på blodtrykksmedisiner eller statiner (medikamenter som senker kolesterolet, red.anm.). Tallene kan vitne om mangel på legefaglige ressurser ved noen behandlingssteder, sier John Cooper.  

Norsk diabetesregister for voksne

Voksendiabetes-registeret er et nasjonalt kvalitetsregister opprettet i 2006 med formål å forbedre kvaliteten på diabetesbehandling. 

Se kvalitetsregistre.no for mer informasjon.

 

Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 3/2020.