1. Stikk på sidene

Det er ikke noe hokus pokus å velge rett sted: stikk på siden av fingrene, aldri midt på fingertuppen. Rett under fingeravtrykkene har du ekstra mange sensoriske nerver som registrerer smerte, derfor er det mer skånsomt å stikke på siden av fingertuppen. Enkelt triks, ikke sant?

2. Varier stikkstedene

Det er lett å gå i fella med å stikke på samme sted hver gang. Derfor er det alfa og omega å variere stikksted for å unngå at huden blir hard. Alle fingrene kan brukes, men blodsirkulasjonen er best i langfinger og ringfinger. Dessuten brukes tommel og pekefinger mest i det daglige, så det beste er å oftest bruke de tre ytterste fingrene til stikking. Med i alt ti fingre å velge mellom, er det lett å variere, slik at huden får tid til å leges.

3. Ikke stikk for dypt

På de fleste typer stikkpenner kan du stille inn hvor dypt nålen skal stikke. Jo kortere stikkdybde du velger, desto mindre risikerer du å skade huden. Start på laveste stikkdybde, og prøv deg frem til du finner den perfekte innstillingen for deg.

4. Varm hendene

Har du noen gang prøvd å måle blodsukkeret ditt med kalde hender? Kalde fingre gjør det vanskeligere å få ut den bloddråpen du trenger, og det gjør mer vondt. Varme øker blodomløpet i hudens kapillærer (ørsmå blodårer). Forsøk å varme opp hendene ved å gni dem mot hverandre, sitt på dem en stund, eller hold dem under varmt vann. Dette kan utgjøre hele forskjellen.

5. «Skyt med skarpt»

Bytt lansett – hver gang! Den finslipte nålen blir veldig fort sløv. Når du bytter lansett regelmessig, kan smerten fra stikket minskes betraktelig. Å bruke en sløv spiss til blodsukkermåling, er omtrent som å skjære grønnsaker med smørkniv. Mer smertefullt og vanskeligere enn nødvendig.

6. Forsøk andre steder

Visste du at det er mulig å stikke andre steder enn i fingrene? Øreflippene og sidene på håndbaken kan også fungere bra. Men det er viktig å undersøke om nettopp ditt blodsukkerapparat tillater andre stikksteder enn fingrene, og at du kjenner til hvilke situasjoner du absolutt bør bruke fingrene isteden. Dette fordi kjappe blodsukkersvingninger registreres mye raskere i fingrene enn andre steder. Prat med legen din om dette, før du prøver nye stikksteder. 

7. Bruk fuktighetskrem

Det er viktig å bevare hendene myke og smidige, og forhindre at huden blir tørr, mister elastisiteten og sprekker opp. Den beste beskyttelsen er å forebygge med fukt, fukt og atter fukt. Smør inn hendene hver morgen og kveld med
en fuktighetsbevarende håndkrem. Finn en favorittkrem som ikke er klissete, så blir det lettere å venne seg til, og du får hender i toppform!

Likte du dette? Les mer!

Denne artikkelen sto på trykk i Diabetes 3/2021. Les bladet digitalt her (for medlemmer) eller meld deg inn i Diabetesforbundet. Som medlem får du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe siste utgitte enkeltutgave av bladet i nettbutikken vår