Vi jobber med en ny artikkel etter utviklingen 13.12.

Artikkelen Spørsmål og svar om diabetes og korona er oppdatert

– Det er noe usikkert om koronavaksinen beskytter like godt mot smitte av omikron, men kunnskapen vi har per i dag viser at vaksinen beskytter like godt for alvorlig førløp også ved denne varianten, sier Diabetesforbundets medisinske medarbeider Trond Geir Jenssen. Han er overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved universitetet i Oslo.

Viktig med vaksine

Jenssen mener at personer med diabetes som er vaksinert, kan forholde seg til råd fra Folkehelsinstituttet (FHI) og myndighetene på samme måte som andre. 

– Personer med diabetes er ikke mer utsatt for å få covid-19 enn andre, men vi vet at en del er mer utsatt for alvorlig forløp. Ettersom det først og fremst er et alvorlig forløp som gjør at personer med diabetes er utsatt, bør alle med diabetes vaksinere seg, sier han.

Er man derimot ikke vaksinert, mener Jenssen det er grunn til å være ekstra påpasselig.

Fakta: Omikron

  • Omikronvarianten av covid-19-viruset ble oppdaget 23. november og forårsaker en raskt økende spredning i Sør-Afrika og naboland, og er påvist i Europa.  
  • Omikron er sannsynligvis mer smittsom enn deltavarianten. 
  • Ifølge FHI er det lite sannsynlig at omikron gir mer alvorlig sykdom, men kunnskapen er fortsatt usikker. – Det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjon beskytter mot smitte med omikronvarianten, men vi regner med fortsatt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg. 

Kilde: FHI

Tilbud om tredje dose

Jenssen oppfordrer også alle med diabetes om å takke ja til en tredje oppfriskningsdose av vaksinen når tilbudet kommer. Alle fra 65 år og oppover får tilbudet først. Helsepersonell og personer over 18 år med underliggende medisinske helsetilstander som gir høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 (prioriteringsgruppe 4), skal også få tilbud om oppfriskningsdose. 

Etter at alle over 65 er vaksinert, skal de fra 45 år og oppover få tilbud om en tredje vaksinedose.

– Det vil ta noe tid før de over 45 får tilbudet. Vaksinasjon av de ned til 45 år skal ikke gå på bekostning av de over 65 år, sier assisterende direktør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet.

Oppfriskningsdose med koronavaksine tilbys fem måneder etter andre dose.

Personer med diabetes falt i første vaksineringsrunde inn i prioriteringsgruppen 5-7 (moderat risiko). FHI anbefaler at rekkefølgen for vaksinasjon legges opp slik at de som har ventet lengst blir prioritert først. Med andre ord blir vaksineringsrekkefølgen omtrent den samme som for de første dosene. 

I første omgang får ikke de under 45 år uten høy risiko for alvorlig forløp tilbud om en tredje dose, men FHI opplyser at anbefalingen om en oppfriskningsdose vil kunne utvides til å omfatte yngre voksne på et senere tidspunkt, avhengig av smittesituasjon eller økt kunnskap.