Fotballproffen Petter Havsgård Martinsen (31) samlet i fjor inn nærmere 50.000 kroner til Diabetesforbundet, dette gjorde han ved å ta beina fatt 50 mil over Hardangervidda. I år har han lagt ut på svømmetur for å samle inn enda mer.

Petter vil nok en gang vise at det er fullt mulig å kombinere toppidrett og diabetes type 1.

Målet for DiabetesPetter er at årets svømmetur skal håve inn 25.000 kroner til Diabetesforbundet. Han er snart halvveis på turen, men givergleden har faktisk svømt langt forbi ham:

– Jeg har ikke rukket å sjekke nå i morgentimene, men jeg tror faktisk vi har rundet 25.000 kroner allerede. Dette er utrolig kjekt og veldig motiverende for å fortsette, sprudler bergenseren.

Kan egentlig ikke svømme

Vi er på Skibladnerbrygga på Gjøvik, Petter har lagt bak seg fire dager og nesten fem mil langs Norges største innsjø. Han startet på Lillehammer i nordenden av Mjøsa tirsdag 29. juni, og målet er Minnesund etter om lag ti dager og over 100 kilometer. Imponerende for en fyr som knapt har tatt et svømmetak i hele sitt liv.

C54A5204s.jpg
UTFORDRER SEG SELV: – Én ting er den fysiske utfordringen, en annen er den mentale utfordringen i at jeg egentlig ikke kan svømme, forteller Petter. Foto: Erik M. Sundt

– Ja, jeg tror ikke jeg lyver når jeg sier at jeg ikke kan svømme. Jeg har alltid prioritert andre ting. Også på skolen når vi hadde svømming, da var jeg «tilfeldigvis syk» nesten hver gang. Men dette er også noe av grunnen til at jeg gjør dette. Én ting er den fysiske utfordringen, en annen er den mentale utfordringen i at jeg egentlig ikke kan svømme. Men det har gått over all forventning hittil.

Båttrøbbel og tordenstart

Dag én startet på verst tenkelig måte. Petter og crewet var blitt lovet en følgebåt på Lillehammer. Båten fikk de låne, men den viste seg å ikke ville starte. Hele dette scenariet utspant seg med NRK på slep som filmende vitne.

En lokal ildsjel stilte så opp med båt på kort varsel, for følgebåt må de jo ha hele tiden, i tilfelle noe skulle skje. Etter to timer svømmende mot Biri kom tidenes tordenvær. Distriktet ble spiddet med hele 712 lynnedslag den dagen Petter gjorde sin debut som ekstrem-langdistansesvømmer.

«When somebody throws stones at you, don’t throw them back − collect them all and build an empire», ble dagens motto. Petter fullførte første etappe på ca. åtte kilometer med stil og dødsforakt. Etter dette skulle det bli mye godvær og ny følgebåt nesten hver dag.

Trenger knapt insulin

Gjøvik bader i sol denne lørdags formiddagen. Utenfor Havnepuben på Skibladnerbrygga lirker en småstressa Petter seg inn i pølseskinnet av ei klebrig, svart våtdrakt, de har ingen tid å miste.

Han og broren Erlend har sjarmert til seg en ny følgebåt på Brumunddal. En Bella 500 Excel ligger og duver i vannskorpa, og den svære Mercury-påhengsmotoren grynter som en kampklar hvalross om at det er på tide å legge fra.

C54A5180s.jpg
PASSER PÅ: I følgebåten kan Petter sjekke blodsukkeret før han stuper uti igjen. Foto: Erik M. Sundt

Far og datter som har lånt ut båten, skal følge Petter under dagens etappe fra Gjøvik til Nordlia kirke på Østre Toten. Heller ikke i dag er diabetesen noen større bekymring for Petter:

– Jeg tror jeg knapt har tatt insulin mens jeg har holdt på. Jeg har kanskje tatt litt til frokosten, slik at blodsukkeret ikke skal skyte rett i været uten insulin i kroppen. Men etter en god frokost og litt hurtigvirkende, blir egentlig den fysiske belastningen så stor at jeg ikke trenger å ta mer insulin. Og hadde jeg tatt mer, så hadde jeg nok fått et blodsukker som ikke egner seg i vann, sier Petter.

Ingen føling i fjæra

– Jeg har ikke fått føling en eneste gang under svømming, fortsetter han. – Jeg har jo hatt blodsukkerfall der jeg på en måte kjenner at det tomt på tanken. Men jeg har ikke vært så lav at jeg har kjent de typiske følingssymptomene, forsikrer han.

Men hva om du faktisk får føling mens du svømmer? 

– Jeg har jo fortsatt sensoren på armen under drakta, og de som er om bord på båten har mobilen min klar til måling hver gang vi tar en pause. Så da er det bare å fylle på med litt, hvis vi trenger å gjøre noen justeringer.

C54A5294s.jpg
ØYNER MÅLET: Etter en dramatisk start med uvær og båttrøbbel, smiler endelig værgudene. Petters innsamling på Spleis går også så det suser. Foto: Erik M. Sundt

DiabetesPetter speider sydover så langt øyet kan se, og snurrer utålmodig snorkelen mot underlaget. Han er bestemt på å fullføre, men vil aller helst gjøre det nå.

– Jeg ser at det langt igjen, men så lenge kroppen min ikke er fullstendig kortslutta, kan jeg love deg at jeg har tenkt å prøve, smiler han og gir en vennlig «fist-bump» før han kaster seg uti Mjøsa for dagens etappe.

Det går ikke mer enn to minutter før vi knapt kan skimte ham, krålende som en maritim Batman inn i det som om noen timer vil ligne en solnedgang, et eller annet sted på Østre Toten.

→ Les mer og støtt DiabetesPetters prosjekt på Spleis

 

Dette er Mjøsa

5C2A5164s.jpg
PÅ LANGS: Norges største innsjø er 117 km lang. Foto: Erik M. Sundt
  • Mjøsa er med sine 365 kvadratkilometer Norges største innsjø.
  • Innsjøen brer seg over to fylker, Innlandet fylke og Viken fylke.
  • Fra Lillehammer i nord til Minnesund i sør er Mjøsa 117 km lang og 9 km bred på det bredeste. På det dypeste er den 453 meter dyp.
  • På sommeren er overflatetemperaturen vanligvis mellom 13 og 16 °C.
  • I tillegg til DiabetesPetter, er DS «Skibladner», også kalt Mjøsas hvite svane, innsjøens største severdighet. Skibladner er Norges eneste hjuldamper og eldste skip i jevnlig drift, bygget i 1854–1856. Skipet går i rutefart mellom Lillehammer og Hamar, med Gjøvik som hjemmehavn.