Hjemmelaget tomatsuppe

Oppskrift gjengitt med tillatelse fra matprat.no. Foto: Getty Images

Lag en stor porsjon, så kan du ta med oppvarmet suppe på termos til lesesalen eller som turmat.

INGREDIENSER
1 stk. løk
1 båt finhakket hvitløk
2 ss olivenolje
2 bokser hakkede hermetiske tomater
4 ss tomatpuré
8 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljongterning ½-1 ss sukker eller søtning
½ potte frisk basilikum, ev. litt tørket basilikum
Salt og pepper
4 kokte egg
200 g fullkornpasta

FREMGANGSMÅTE

  • Fres løk og hvitløk myk og blank i oljen.
  • Tilsett tomater, tomatpuré, vann, buljong og sukker. Kok opp og la småkoke i omtrent 10 minutter.
  • Tilsett hakket basilikum. Mos suppen til ønsket konsistens med stavmikser eller i hurtigmikser, og smak til med salt og pepper.
  • Kok fullkornpastaen etter anvisningpå pakken, og kok eggene til de er hardkokte (8-10 minutter).
  • En liten spiseskje med lett crème fraîche på suppen ved servering smaker også nydelig.
Tips! Fullkornpasta kan erstattes med bønner og linser. Du vil da få en glutenfri suppe, og en suppe med lavere karbohydratinnhold.

NÆRINGSINNHOLD
Per porsjon
181 kcal
9 g KH
11 g fett
9,5 g protein
Per 100 g
3 g KH
Foto: Getty Images

Kyllingsalat med bønner og linser

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra matprat.no. Foto: Mari Svenningsen.

Kyllingsalat med mør kylling, bønner og linser er en lett og smakfull middag eller lunsj. Chili og lime gjør salaten frisk, syrlig og hot.

INGREDIENSER
4 stk. kyllingfilet i små terninger, à 120 g
2 båter finhakket hvitløk 1 ss olje til steking
2 dl vann
1 stk. hønsebuljongterning 1 ts chilipulver
Saft av ½ lime
½ ts salt
¼ ts pepper
1 pk bønne/linsemiks, à 125 g
1 stk. agurk i små terninger
1 stk. rød løk i tynne skriver
2 stk. hjertesalat revet i grove biter

FREMGANGSMÅTE

  • Fres hvitløk raskt i en varm stekepanne med olje.
  • Legg i terninger av kyllingfilet, hell på vann og ha i buljongterning. Sett på lokk og la det trekke i 2-3 minutter, eller til kyllingen er gjennomkokt.
  • Smak til kyllingen med chilipulver, limesaft, salt og pepper. Kraften skal være sterk, men også syrlig. Avkjøl litt.
  • Bland sammen bønne/linsemiks, agurk, rødløk og hjertesalat i en bolle. Hell kyllingbitene og kraften over i bollen med grønnsaker, og blant godt.
  • Salaten smaker ekstra godt om du drysser over grovhakket koriander og mynte før servering. Du kan også ha grovt brød, men dette er ikke tatt med i næringsberegningen. 

NÆRINGSINNHOLD
Per porsjon
209 kcal
8,5 g KH
4 g fett
33 g protein
Per 100 g
2,5 g KH

Ekspress fiskegrateng

Oppskrift hentet med tillatelse fra Matlyst. Foto: Getty Images

INGREDIENSER
2 egg
Halvparten av det grønne på en purre
2 dl matfløte
2 dl makaroni, fullkorn 400 g filet av torsk eller hyse
½ ts salt
½ ts pepper
½ ts revet muskatnøtt
1-2 dl revet ost

 

FREMGANGSMÅTE

  • Sett ovnen på 180 grader. Visp eggene og fløten med en gaffel.
  • Vask og kutt opp purren. Bland inn purre, salt, krydder, makaroni (ukokt) og fisk. Ha alt over i en liten ildfast form. Dytt makaronien nedi blandingen hvis de stikker mye opp.
  • Dekk med aluminiumsfolie, og bak i ovnen i ca. 20 minutter. Ta av folien, strø på ost og bak videre i ca. 20-25 minutter, osten skal bli litt gylden.
  • Prøvesmak en makaroni om den er passe al dente. Hvis ikke, skru av ovnen og la gratengen stå i 10 minutter til.
  • Server gjerne med en råkostsalat eller enkel salat.
  • For variasjon kan du lage gratengen med andre eller flere typer fisk. Du kan og tilsette urter og grønnsaker som spinat eller erter.

NÆRINGSINNHOLD (per porsjon)

456 kcal

19 g KH

23 g fett

protein Per 100 g 3 g KH

 

3 kostholdsråd for den prisbevisste

1. Planlegg å handle inn mat for en uke av gangen. På denne måten slipper du mange turer innom butikken, som alltid ender opp med at man kjøper noe ekstra. Skriv handleliste og hold deg til den så godt du kan. Det gjør at du også kan kjøpe litt større forpakninger av mat som kjøtt og fisk, noe som ofte er billigere enn å kjøpe porsjonspakket. Og rekker du ikke spise opp alt før det blir dårlig, er det veldig greit å fryse ned i passelige porsjoner. På denne måten hindrer du også matsvinn, noe som igjen er lurt for økonomien.

2. Hvis du ikke vil bruke mye tid på matlaging hver dag, kan du lage store porsjoner når du først lager mat. Da har du til lunsj neste dag – eller du kan fryse ned og ha til flere middager fremover. Da trenger du bare å tine eller varme middagen, og kutte opp en salat eller lignende.

3. En sikker vinner for den prisbevisste er å legge inn noen vegetarmåltider i løpet av uka. Bønner og linser er næringsrike matvarer som metter godt, i tillegg til at de som regel er mye billigere enn kjøtt og fisk. På dette området finnes det flust av spennende oppskrifter som jeg vil anbefale deg å prøve ut!

 

Bli medlem

Som medlem får du lese alt innhold på diabetes.no, inkludert plussaker. Du får også medlemsbladet Diabetes i posten fem ganger i året.