Er du så heldig å ha frukttrær, bærbusker eller kjøkkenhage, kan du nyte innsatsen nå. Lite smaker så godt som en salat laget med ruccula fra egen altankasse, gulrøtter fra hagen eller epler plukket rett fra treet.

Her er tre oppskrifter der du kan bruke grønnsaker og frukt i sesong, kanskje på en litt ny måte. 

Plommesalat med sesongens beste grønnsaker

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no.

image0znea.png

Plommer er nydelig i salater, og harmonerer kjempegodt med purre og blomkål. Vi har brukt finsnittet rød spisskål, men småbladet salat, issalat eller hjertesalat passer også fint i denne plommesalaten.

INGREDIENSER
½ rød spisskål
1 finsnittet purre
6 plommer
½ blomkål
30 g ristede pinjekjerner Dressing:
3 ss balsamicoeddik
1 dl olivenolje

FREMGANGSMÅTE

  • Skyll rødkålen og del den i båter. Fjern eventuelt litt av den grove stilken.
  • Finsnitt rødkålen. Det du ikke bruker, pakker du bare inn og har til siden. Den holder seg godt.
  • Finsnitt purren og skyll den godt. Det er viktig å få fjernet alle jordrestene som kan sitte igjen på purren.
  • Del plommene i to, fjern steinene og skjær hver halvdel i båter.
  • Skyll og del blomkålen i små buketter.
  • Bland alt til salaten sammen i en salatbolle, eller dander salaten på tallerkener.
  • Bland olje og balsamicoeddik, og hell over. Ristede pinjekjerner drysses på til slutt.

NÆRINGSINNHOLD

Per porsjon

336 kcal
13 g KH
27,5 g fett
5,5 g protein
Per 100 g
4 g KH

Eple- og rødløksalsa

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra matprat.no. Foto: Veslemøy Vråskar

image0znea.png

Piff opp måltidet med syrlig eple- og rødløkssalsa. Et godt tilbehør til grillmat, svinekjøtt, kylling og kalkun.

INGREDIENSER
1 rødløk
2 epler
1 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik (kan sløyfes)
3 ss finhakket frisk kruspersille
½ ts salt
¼ ts

FREMGANGSMÅTE

  • Rens og skjær rødløk og eple i tynne skiver.
  • Bland olivenolje, rødvinseddik og persille til en dressing, smak til med
    salt og pepper.
  • Hell dressingen over løk og epler.

NÆRINGSINNHOLD

Per porsjon

65 kcal
8,5 g KH
2,5 g fett
0,5 g protein


Per 100 g
8 g KH

Kyllingsuppe med rotgrønnsaker

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no. Foto: Synøve Dreyer

 

imagemeeeb.png

Dette er en deilig suppe som metter godt. Masse gode grønnsaker harmonerer med både kylling og tomatsmaken, og litt chili setter en spiss på suppen. Kanskje kan du bruke ingredienser fra din egen kjøkkenhage til denne suppen?

INGREDIENSER
3 kyllingfileter
2 ss olje til steking
1 løk
1 purreløk
6 sjalottløk
1 persillerot
1 pastinakk
2 gulrøtter
¼ kålrot
¼ sellerirot
5 dl finsnittet hodekål
1 boks hakkede tomater 3 båter hvitløk
½ rød chili
2 kyllingbuljongterninger 1 l vann

FREMGANGSMÅTE

  • Stek kyllingfiletene i litt olje. Legg dem i en kjele med vann og buljongterninger. Kok på svak varme i cirka 30 minutter.
  • Rens og skjær alle grønnsakene – unntatt purren – i små biter som tilsettes buljongkjelen. Tilsett tomater.
  • Ta kyllingfiletene opp og skjær dem i mindre biter, og legg dem tilbake i kjelen.
  • Skjær purren i ringer og legg dem i kjelen.
  • La suppen koke i cirka 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett med vann om suppen blir for tykk.
  • Server suppen med en rømmeklatt og godt, grovt brød. Næringsberegningen er gjort uten rømme og brød.

NÆRINGSINNHOLD

Per porsjon
333 kcal
24 g KH
7,5 g fett
36 g protein

Per 100 g
3 g KH

Bli medlem

Som medlem får du lese alt innhold på diabetes.no, inkludert plussaker. Du får også medlemsbladet Diabetes i posten fem ganger i året.