Emilie Kleven

  • 27 år. Bor på Skedsmokorset med samboer, jobber som miljøterapeut. Har hatt diabetes type 1 i 19 år.
  • Bruker: Omnipod insulinpumpe og Dexcom G6.
  • Siste HbA1c: 41 mmol/mol (5,9 %)
  • Bli bedre kjent med Emilie og samboeren Thomas i nettkurset Trygghet – for deg som kjenner noen med diabetes type 1

− Hva vil du si er den største utfordringen med diabetesen din?

− Akkurat nå må det nok være at jeg er gravid. Et svangerskap med diabetes innebærer at blodsukkeret oppfører seg annerledes. Det påvirker ikke bare en selv, men også babyen i magen. Det er litt skummelt, og man må være veldig påpasselig med blodsukkeret. Men det har gått veldig fint så langt, og man følges ekstra tett opp på sykehuset i et svangerskap med diabetes. Det er betryggende!

− Hvordan vil du si at diabetesen påvirker psyken din?

− Dager eller netter med trøblete blodsukker kan gjøre meg lei og frustrert. Likevel har jeg lært at det ikke hjelper å tenke på det man ikke fikk til. Jeg starter hver dag med blanke ark og en mulighet til å gjøre det bedre.

− Hvor åpen og synlig er du?

− Jeg har alltid vært det. Det er positivt at folk stiller spørsmål og er nysgjerrige. På den måten kan jeg oppklare misforståelser og uvitenhet rundt diabetes, samt at folk kan lære mer om det.

− Hva motiverer deg?

− Å behandle diabetesen min slik at jeg kan leve et vanlig liv. Å være nøye med blodsukkeret, samt ha en sunn bevissthet rundt mat og aktivitet, gjør at blodsukkeret blir bedre, og jeg blir mindre påvirket av det. Et fint langtidsblodsukker og ros fra helsepersonell motiverer meg også.

− Hvordan har diabetesen din påvirket kostholdet ditt og forholdet til mat?

− I stor grad. I tenårene ble jeg mer bevisst rundt egen kropp og mat, og hadde mange vonde tanker knyttet til dette. Jeg fikk dårlig samvittighet av å spise ting med sukker, etter hvert tenkte jeg også at karbohydrater ikke var bra for meg med diabetes. Disse tankene fulgte meg i mange år. Jeg var flink ute blant folk, men overspiste når jeg var alene. Vendepunktet kom da jeg møtte en sykepleier som spurte meg hvordan jeg egentlig har det, og som forsto og hadde erfaring med at flere med diabetes sliter med slike tanker. I dag går det mye bedre. Jeg har lært at vanlig mat er bra nok, og at det er rom for å kose seg uten dårlig samvittighet.

− Hva med fysisk aktivitet?

− Fysisk aktivitet er alfa omega for meg, da jeg ser hvilke positive effekter det har på blodsukkeret. Jeg er glad i gåturer og styrketrening.

− Hva har du møtt av fordommer og uvitenhet?

− Det verste er nok de jeg møter som fortsatt kaller det sukkersyke, spesielt helsepersonell. Ellers er det mange som spør om jeg er «hardt» rammet, og om jeg ikke kan spise ting med sukker. 

− Hva er det beste du har opplevd med din diabetes?

− Alle menneskene jeg har møtt, og mulighetene jeg har fått til å snakke om diabetes. Jeg har holdt foredrag for helsepersonell, skriver for nettsiden Lev med diabetes, og fikk nylig mulighet til å være gruppeleder for programmet Body Project, et kursopplegg for unge kvinner som ønsker å fremme et godt kroppsbilde for seg selv og andre, og som er blitt tilpasset diabetes type 1. 

− Og det verste?

− Det må nok være den dagen vi skjønte at min yngste bror også hadde fått diabetes. Diabetesen var ganske strevsom for meg de første årene. Vi hadde lite kunnskap om sykdommen, og jeg hadde ekstrem sprøyteskrekk. Heldigvis går det bra med oss begge i dag, men det er en beskjed som snur opp-ned på livet ditt der og da.

Emilies 3 gode råd

1. Vær åpen og ærlig med de rundt deg.

2. Bli kjent med eller snakk med andre som lever med diabetes.

3. Diabetes er en 24 timers jobb, 365 dager i året. Fokuser på alt du faktisk får til!

Bli medlem

Som medlem får du lese alt innhold på diabetes.no, inkludert plussaker. Du får også medlemsbladet Diabetes i posten fem ganger i året.