Vidar Hansen

74 år. Bor i Gamle Fredrikstad. Gift. Har diabetes type 1. Tidligere ansatt i bank, de siste åra som sikkerhetsansvarlig. Nå pensjonist.

Bruker: NovoRapid Penfill og Tresiba penn.

Hva vil du si er den største utfordringen med diabetesen din?

− Jeg har ingen store utfordringer. Hvis det er noe, så er det nattblodsukkeret. Det var større utfordringer i 1976, da jeg fikk diagnosen. I noen år besto behandlingen av én sprøyte med Zink-protamininsulin i døgnet. Det tok dessuten fire minutter å få svar på en blodsukkerprøve, denne måtte avleses mot en fargeskala. Teststrimlene klippet vi i to for flere prøver pr. pakning. Jeg veide brødet og var usikker på det meste angående mat. Jeg skulle blant annet ikke spise gulrøtter. Så vi sådde skorsonerrot i kjøkkenhagen. Den skulle være bedre for blodsukkeret.

Hvordan vil du si at diabetesen påvirker psyken din?

− Jeg føler ikke at diabetesen styrer psyken min. Alt er rutine nå.

Hvor åpen og synlig er du?

− Jeg var nok ikke så åpen på 70-tallet. Husker at de jeg besøkte ble fortvilet fordi de ikke hadde noe sukkerfritt å servere. De kom gjerne med en tykk skive brød som vel hadde flere karbohydrater enn et lite kakestykke. I dag deler jeg erfaringen min med kjente som er usikre om sin diabetes. Greit for noen å se at jeg er oppe og går etter 45 år med diabetes.             

Hva motiverer deg?

− Alt det fine vi kan gjøre i hverdagen. Jeg har en dyktig fastlege som jeg samarbeider godt med, og en våken fotterapeut med diabeteskompetanse. Jeg er også regelmessig hos øyelege som kan diabetes. Disse tingene har i alle år vært viktig for meg, og har gitt meg den erfaringen jeg trenger for en bra hverdag.

Hvordan har diabetesen din påvirket kostholdet ditt og forholdet til mat?

− Kostholdet vårt inneholder mye grønnsaker, frukt og fisk. I dag spiser vi dagens største måltid − altså middag, midt på dagen. Vi er pensjonister, og har derfor muligheten til dette.

Sitat

Diabetes har gjort meg mer fokusert på kosthold og mosjon.

Hva med fysisk aktivitet?

− Jeg bruker kroppen daglig ved å være ute på tur i terrenget. Jeg bor også i 6. etasje, og har 100 trinn opp til leiligheten. Jeg tar trappene istedenfor heisen. Håper å fortsette mange år til med mine daglige turer og med hobbyer, som er fotografering og trekkspill. Hobbyer som jeg har holdt på med i 60 år og kobler godt av med.                          

Hva har du møtt av fordommer og uvitenhet?

− Fordommene før var nok at noen trodde de med diabetes type 1 ikke kom til å bli gamle. Tidlig fikk jeg høre «stakkars deg som har «sukkersyke» og må ta sprøyte.»

Hva er det beste du har opplevd?

Diabetes har gjort meg mer fokusert på kosthold og mosjon, den har heller ikke hindret meg å gjøre det jeg har ønsket å være med på. Som Pippi Langstrømpe sier: «Dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».

Og det verste?

− Vi hadde akkurat startet med grunnmuren til vårt nye hus, da jeg ble lagt inn på sykehuset med nyoppdaget diabetes. Overlegens hilsen før jeg forlot sykehuset, var at jeg kunne risikere å miste begge beina og bli blind. Men da jeg kom hjem, var grunnmuren satt opp av min snille familie.

Vidars 3 gode råd

1. Fysisk aktivitet, gjerne i skog og mark.

2. Hobbyer = positive tanker.

3. Viktig å ha rutine på å injisere insulin og kontrollere blodsukkeret.

Bli medlem for å lese mer innhold

Som medlem får du lese alt innhold på diabetes.no, inkludert plussaker. Du får også medlemsbladet Diabetes i posten seks ganger i året.