Forskere har i en ny studie funnet at sukkererstatningen erytritol, som fås kjøpt i Norge under varemerket Sukrin, kan doble risikoen for hjerteinfarkt og slag ved høyt inntak. Den amerikanske studien ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Medicine, men gir ingen entydige svar.

Anne-Marie Aas

Anne-Marie Aas, klinisk ernæringsrådgiver i Diabetesforbundet, forteller at funnene er godt kjent, og at de allerede har hatt en diskusjon om dette i gruppen som jobber med retningslinjer for diabetesbehandling.

− Det er ikke grunn til stor bekymring, men viktig at de med diabetes vet at vi følger med på forskningen og holder oss oppdatert, sier hun.

Alt med måte

Ragnhild Gjevre, klinisk ernæringsfysiolog i Diabetesforbundet, mener det er to viktige ting å huske på ved denne studien:

− For det første er det gjort mye forskning på dette tidligere, uten at det er funnet noen sammenheng. For det andre gjelder dette ved høyt inntak av Sukrin over tid, understreker hun.

Ragnhild Gjevre

Det er alt i alt et spørsmål om moderasjon, mener Gjevre.

− Som anbefalingene for søtningsmidler sier, er det ikke anbefalt å ha et inntak av søtningsstoffer som er høyere enn det man har av sukker, om man ikke har diabetes. Altså er moderasjon i bruken uansett anbefalt. Jeg mener at så lenge du trives med Sukrin som søtningsmiddel, og er bevisst i bruken når det kommer til mengde, er det helt greit å fortsette med, og et bedre valg enn vanlig sukker, sier hun.

− Vi følger nøye med

Asgeir Ruud, daglig leder i selskapet Funksjonell Mat som står bak Sukrin-produktene, sier til NTB at han er overrasket over funnene:

− Vi tar denne studien absolutt på alvor. All forskning som er gjort på erytritol fram til nå, har unisont utelukket at det finnes noen risiko for skadevirkninger ved inntak, så denne nye studien var svært uventet. Per i dag er konklusjonen at det må gjøres mer forskning på området, og vi kommer til å følge nøye med på utviklingen, sier han til NTB.