Tennis er blant de aller mest krevende idrettene, både fysisk og mentalt. Kampene kan vare i flere timer, under brennende sol med høy luftfuktighet. De siste årene har nordmenn latt seg imponere av vår egen Casper Ruud, som nå er blant verdens aller beste. Men det er en annen spiller vi kan være vel så imponert av: tyske Alexander Zverev, som i sin beste periode i 2022, var ranket som nummer to i verden. 

Fikk diagnosen fire år gammel

Zverev har diabetes type 1. I august 2022 var han for første gang åpen om sin diabetes.

– Nå, med mye suksess bak meg, føler jeg meg komfortabel med å gå ut med det, sa tennisstjernen til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Zverev forteller at han fikk påvist diabetes type 1 da han bare var fire år gammel.

– Da jeg var liten, tenkte jeg ikke mye på det. Men senere har jeg tenkt mer og mer på det. Jeg vil vise at man kan komme langt med denne sykdommen, sier Zverev.

Alexander Zverev

  • 25 år gammel. Født i Hamburg, Tyskland.
  • 19 ATP-titler, finalist i US Open i 2020. Olympisk mester i Tokyo i 2021.
  • Fikk påvist diabetes type 1 da han var fire år gammel.

230 km/t

Tennismiljøet er dypt imponert over at det er mulig å ha insulinavhengig diabetes og samtidig være i verdenstoppen i en så krevende idrett.

– Tennis krever full konsentrasjon. Ballene kommer mot deg i 230 kilometer i timen, forklarer Marcel da Cruz, som er fysikktrener for Norges tennisener Casper Ruud.

Treneren jobber og har jobbet med utøvere innen forskjellige idretter. Blant annet med fotballspilleren Joshua King, bokseren Cecilia Brækhus og snøbrettkjøreren Silje Norendal.

– I en fotballkamp kan man samle seg litt, og ikke være involvert hele tiden. Under skiløp kan man senke tempoet innimellom. Det kan man ikke i tennis, sier da Cruz.

Da vi intervjuet ham var han i New York sammen med Casper Ruud, hvor verdenseliten spilte Grand Slam-turneringen US Open.

– Tennis er ekstremt fysisk krevende, spesielt under forhold som vi har i New York, med noen og tredve grader og høy luftfuktighet.

VENNER OG RIVALER: Alexander Zverev og norske Casper Ruud etter at Ruud slo tyskeren i kvartfinalen i Miami Open 31. mars 2022. (Foto: Erik S. Lesser/NTB scanpix)

Konsentrasjon

Marcel da Cruz har tidligere jobbet også med utøvere med diabetes, både norske og utenlandske. Han har derfor et innblikk i hvor utfordrende det kan være å drive idrett i toppen, med en sykdom hvor blodsukkeret går opp og ned.

– Tennis er noe helt spesielt. Kampene kan vare ned mot én time og opp mot over fem timer. Det gjør det ekstra uforutsigbart, spesielt for personer med diabetes.

Ekstra krevende er de store og prestisjetunge Grand Slam-turneringene, som det er fire av i året.

– Under femsetts-kampene svetter man enda mye mer, og forbrenner svært mye energi. Tennis sliter veldig på glykogenlagrene i kroppen.

Blir blodsukkeret lavt, taper man raskt.

– Hvis man får litt skjelving, eller mister konsentrasjonen i korte øyeblikk, taper man poeng. Fintfølelsen i tennis gjør tennis ekstra tøft. Man må være konsentrert hele tiden, forklarer da Cruz.

– Ingen andre på samme nivå

Pausene er dessuten korte i tennis. Ett minutt etter annethvert game, tre korte minutter etter hvert sett.

– I de korte pausene skal spillerne få ned puls og kroppstemperatur, få i seg væske og næring, og tenke på selve kampen og fortsettelsen av den. Personer med diabetes må i tillegg tenke på diabetesen sin, poengterer da Cruz.

Han har sett den tyske tennisstjernen både måle blodsukkeret og sette insulin under kampene.

– Det står veldig respekt av det han får til, sier Marcel da Cruz.

Han er kjent med flere andre idrettsutøvere med diabetes type 1.

– Det står respekt av dem. Men jeg kjenner ingen andre på det nivået som Zverev er.

Startet stiftelse

Alexander Zverev selv sier han føler seg privilegert som kan reise verden rundt og spille tennis.

Penger blir det også mye av. Zverev har vunnet totalt 19 ATP-titler, og i 2021 ble han olympisk mester i Tokyo. Totalt har han spilt inn 32,4 millioner dollar (317 millioner kroner) i prispenger.

Nå vil tennisstjernen gi noe tilbake. I august 2022 offentliggjorde han på sin Instagram-profil at han har opprettet en stiftelse, hvor formålet er å støtte barn med diabetes type 1, og hjelpe mennesker med diabetes type 2 til å kunne leve sunne og aktive liv.

– Vårt mål er å kunne gi insulin og livreddende medisin til barn i utviklingsland og andre som har behov for det, skrev Zverev, og fortsatte:

– Jeg vil inspirere barn med diabetes til aldri å gi opp drømmene sine, uansett hva andre måtte si til deg. Den eneste grensen er den du selv setter, skrev Zverev.

– Imponerende

Også medisinske eksperter på diabetes er imponert over det den tyske tennisstjernen har fått til. Én av dem er Hans-Jacob Bangstad, medlem av Diabetesforbundets medisinske fagråd.

– Ja, jøss. Det er uansett imponerende å komme så langt som han har gjort i en verdensidrett som tennis. Men han har også en tilleggsbagasje, som krever mye selvdisiplin. Det er kjempeimponerende!

Hans-Jacob Bangstad

Bangstad er pensjonert overlege, og har i mange år fulgt med på idrettsutøvere som har diabetes.

– Det er uhyre få eksempler på idrettsutøvere i toppen som har fått diabetes i så ung alder som fire år, sier Bangstad, som understreker:

– Det er noe helt annet å få diabetes sent i ungdommen eller som ung voksen. Da har man hatt et normalt blodsukker i oppveksten.

Skade ødela sesongen

Bangstad sier at prestasjonene til en idrettsutøver med diabetes avhenger av hvor godt blodsukkeret er regulert.

– Som idrettsutøver i toppen må man ha god evne til å følge med på blodsukkeret. Insulinet må doseres i forhold til aktiviteten og det aktuelle blodsukkeret. Utøverne må spise riktig, planlegge, og sjekke blodsukkeret i pauser, både under kamper og på trening. Det er krevende.

I toppidretten handler det også mye om å hindre skader. Der har ikke Zverev vært heldig. Midt under semifinalen mot Rafael Nadal i Grand Slam-turneringen Roland Garros i juni i fjor, tråkket han over – og fikk en alvorlig ankelskade. Bildene av overtråkket, og tennisstjernen som i flere minutter lå og vred seg i smerte på tennisbanen, sjokkerte en hel verden.

Den ødelagte ankelen slo ham ut for resten av sesongen. Han måtte melde avbud til US Open, og det var med nød og neppe han ble klar for Grand Slam-turneringen Australian Open i Melbourne nå i januar. Der ble han slått ut i andre runde.

– Det var en god test for meg. Foten min er bra igjen, men jeg er ikke på samme sted fysisk som før. Jeg har en lang vei igjen å gå, sa Zverev til mediene.

Verdens beste tennisspillere

ATP-rankingen for menn januar 2023. Alexander Zverev var på det beste i 2022 seedet som nummer 2 i verden, men falt på listene etter ankelskaden som satte ham ut for resten av sesongen.

  1. Carlos Alcaraz, Spania
  2. Rafael Nadal, Spania
  3. Casper Ruud, Norge
  4. Stefanos Tsitsipas, Hellas
  5. Novak Djokovic, Serbia
  6. Andrey Rublev, Russland
  7. Felix Auger-Aliassime, Canada
  8. Daniil Medvedev, Russland
  9. Taylor Fritz, USA
  10. Holger Rune, Danmark
  11. Hubert Hurkacz, Polen
  12. Cameron Norrie, Storbritannia
  13. Alexander Zverev, Tyskland

 

Hjelp oss å lage mer godt stoff om diabetes!

Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes. 

Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.

Bli medlem