På denne tiden av året kommer de første smakene av fjorårets vinhøst. Vi snakker ikke om beaujolais nouveau, som er en sesongvare knyttet til én dato og ett vinområde og vinstil, men alle de andre. Først ut er gjerne lettere og enklere hvitviner og roséviner. Men allerede har en super rødvin fra Mallorca funnet veien opp til det kalde nord. 

Rødvin

Can Axartell Colección Mantonegro 2023 (vnr. 15556601, kr 270) er en fullblods rødvin, men laget på samme måte som førnevnte beaujolais nouveau. På fagspråket kalles det karbonisk maserasjon, at druene gjærer hele.
Dette er en prosess som bringer fram fruktigheten i vinen, som samtidig er en raskere prosess i vinkjelleren, helt uten fatmodning. Det er det som gjør den til en deilig munnfull som er både frisk, bløt og aromatisk på samme tid, og som gjør suksess sammen med matretter som kylling, vegetar og pasta.

Ch. Malagar 2010 (vnr. 11496701, kr 200) oppfyller ønsket til den som ønsker en rødvin som har en viss modning, og som kan følge mer klassiske retter som lammesteik, en elggryte eller med svin. Dette er en 13 år gammel rødvin som er et av de beste kjøpene på polet.  er moden, men fortsatt med mye god (moden) frukt, fin friskhet og lett tørrhet fra tanninene. På grunn av alderen, har den en del bunnfall.

Det kan derfor være lurt å la den stå i ro en time før skjenking og helle forsiktig når flasken nærmer seg slutten. Bunnfall er forresten helt naturlig og et tegn på kvalitet. I den forstand at den ikke er filtrert for mye, og har fått tid på seg til å modnes. Den er selvsagt helt tørr, og finnes sågar i veldig mange polutsalg.

Boksvin

Meinklang Burgenland Red (vnr. 1807406, kr 500 for tre liter) er trelitersutgaven av en gammel kjenning, med samme navn (vnr 5202401, kr 160). En fruktig og myk samt helt tørr rødvin med svært moderat alkohol, kun 11,5 prosent. Den perfekte match til pasta, pizza og kylling samt også vegetar.

Giovanni Rosso Langhe Rosso (vnr. 14722306, kr 450) er en toliter som byr på god karakter for pengene, for her får du både et godt uttrykk av druen nebbiolo – det populære området Piemontes beste rødvinsdrue – og av selve området. Det betyr en aromatisk rødvin med god mykhet, men også fin tørrhet. Og med de samme bruksområdene som treliteren. 

Hvitvin

Bernhard Huber Malterdinger Weisswein 2020 (vnr. 11201701, kr 449) er en hvitvin med god fylde og kraft. Den er signert en stjerne, Julian Huber, som lager ekstremt kompromissløs vin, i dette tilfellet av chardonnay og weissburgunder (pinot blanc) som gir både munnfølelse og konsentrasjon, flotte mineraltoner og balansert eikepreg.

Den kan fint brukes til så vel kylling og svin som kraftig sjømat. Den finnes dessuten i mange polutsalg. Om du synes prisen er høy, skal du vite at den lages i svært lite antall og med en kvalitet som går mang en hvit burgunder en høy gang. 

Cortes de Cima Chaminé Branco 2021  (vnr. 15934701, kr 260) er min absolutte favoritt til skreimølje. Dette er en en portugisisk hvitvin om er knusk tørr og med bare 11,5 prosent alkohol, men samtidig med en suveren evne til å følge skreien og dens indre organer som lever og rogn.

Denne er laget etter naturvinsprinsipper med et helt år på bunnfallet i gjæringstanken. Det sørger for friskhet og en saltaktig karakter. Druene som er dyrket med regenerative og biodynamiske jordbruksmetoder, kommer dels fra Atlanterhavskysten i det sørlige Portugal og dels lenger inn i landet. Denne uvanlige praksisen har bidratt med et bredere spekter av frukt, som gjør den til en spennende partner. 

Oransjevin

Oransjevin er en vinstil med voksende popularitet, som kan kalles en hvitvin laget som en rødvin, og som stilmessig havner midt imellom. Samtidig som den er helt annerledes.

Zorz Sivi Pinot 2020 (vnr. 16587401, kr 216) er en fin vin å starte med siden den har fått kort tid med drueskallene, og derfor har en mer dempet «oransje» karakter. Zorz har fått dyp farge på grunn av at hvitvinsdruesorten pinot gris har rødlig skall.

Like fullt oppleves den både fyldig, frisk og kompleks, og med det et supert følge til de samme rettene som de førnevnte røde vinene. 

Schätzel Naturweiss 2020 (vnr. 12138801, kr 212) er i motsetning til forgjengeren fortsatt lys i fargen til tross for at den har gjennomgått en lenger tid med skallene. Det skyldes at druesortene har lite fargestoffer i skallene.

Den har på sin side mer karakter av bunnfallet i fatene, som vinen får hvile ganske lenge på før den tappes i flasker. Det bidrar med kompleksitet og lette bittertoner som rundes av med tiden. Denne blir derfor mer som en mellomting mellom vinter og vår, med kraft nok til å følge pasta eller kylling, og ikke for kraftig til å være partner med sjømat.

Du kan med fordel prøve den til vinterens vakreste eventyr for alle som er opptatt av mat. Vi snakker altså om skreien.

Øl og sider

Schneider Weisse Original  (vnr. 4529302, kr 55) ble lansert tidligere i vinter og med fast plass i de største polutsalgene. Lykken var stor, for dette er en av de beste (tyske) weissbier-typene. Det er samtidig et helt tørt øl som har moderat alkohol, 5,4 prosent, og har lavt karboinnhold (omtrent 3,7 gram og 41 kalorier per 100 ml).

For meg er dette ølet du drikker til skrei, til pizza eller kylling, samt til vegetar. Eller når du har lyst på et godt glass øl – kanskje sågar i solveggen om ikke lenge.

Frukt by Lindheim Sol (vnr. 15718701, kr 235) er en norsk sider som også passer godt i solveggen. Ikke bare på grunn av navnet, men også fordi det er en veldig frisk, fruktig og knusk tørr sider. Den gode smaken kommer av vellagret eple- og pæresider som har fått godgjort seg med plommer, kirsebær og tindved. Den er i sin helhet laget av frukt dyrket (eller bare plukket) på gården Lindheim i Telemark, så her snakker vi kortreist så det holder. Men aller viktigst er det at kvaliteten og smaken er så bra et slikt produkt kan bli.

Prøv denne sideren neste gang som et alternativ til en fruktig rødvin, eksempelvis til pizza, pasta eller kylling, men også til torsk.

 

Hjelp oss å lage mer godt stoff om diabetes!

Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes. 

Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.

Bli medlem