Mange har ventet på nye Omnipod 5. Den siste modellen av slangeløs insulinpumpe fra Nordic Infucare ble godkjent i USA allerede tidlig i 2022, men diabetespasientene i Europa har måttet vente på nyheten. Mot slutten av 2024 ble pumpen tilgjengelig i europeiske land, og i Sverige og Danmark fikk brukerne tilgang i januar 2025.
Nå blir pumpen tilgjengelig også i Norge. Fra 1. september er det mulig å få Omnipod 5. Men det er noen begrensninger.
Kort forklart:
Dette utstyret er tilgjengelig i Norge
- CGM/sensorer og insulinpumper er tilgjengelig etter avtaler inngått i en anbudsprosess.
- Det som er i tilgjengelig deles opp i såkalte «delkontrakter» for de ulike kategoriene av utstyr:
- Delkontrakt 1 gjelder insulinpumpe med slange sammen med CGM.
- Delkontrakt 2 gjelder slangeløs insulinpumpe, også kalt patchpumpe.
- Delkontrakt 3 gjelder frittstående CGM/sensor.
- Delkontrakt 4 gjelder det tilhørende forbruksmateriellet til pumpene og sensorene.
- Hos Sykehusinnkjøp kan du lese mer om den tilgjengelige teknologien.
Bare for brukere av Omnipod DASH og Omnipod EROS
For å kunne få Omnipod 5, må du per 1. juli 2025 være registrert som bruker av enten Omnipod Dash eller Omnipod Eros. Det åpnes ikke for overgang til Omnipod 5 for nye brukere eller for brukere av andre insulinpumper.
Årsaken til dette er at Sykehusinnkjøp må ta hensyn til regelverket for anskaffelser av teknologisk utstyr, sier Harald Johnsen, divisjonsdirektør for støttetjenester og administrative kjøp i Sykehusinnkjøp.
Siden Omnipod 5 kommer som et tillegg i eksisterende avtale, gjelder andre regler enn i normale anbudsprosesser, forklarer han.
– Omnipod 5 vil derfor ikke kunne bli tilgjengelig for nye brukere eller pasienter med andre insulinpumpeprodukter før en ny anskaffelsesprosess er gjennomført.
– Når kan vi forvente at nytt anbud kommer, slik at Omnipod 5 kanskje blir tilgjengelig for flere?
– De regionale helseforetakene har ikke tatt en beslutning om når en ny anskaffelsesprosess skal starte, svarer Johnsen.
Ingen andre endringer i avtalen
Avtalen som gjelder i dag, er gyldig til og med 31. desember 2025, men kan forlenges for ett år av gangen i to år til. Det betyr at vi i teorien kan måtte vente på endringer og nyheter fram til 2028 – og kanskje enda lengre, siden det er mulig å vurdere ytterligere forlengelse.
Det er ingen andre endringer i avtalene for utstyr som følge av innføringen av Omnipod 5.
De som eventuelt ikke har slangeløs pumpe fra før, men får en vurdering fra legen sin om at de har et slikt behov, skal altså vurderes for Omnipod Dash som førsteprioritet, eller Accu Chek Solo som andreprioritet, slik gjeldende avtale beskriver.
Brukes med FreeStyle Libre eller Dexcom
Omnipod 5 er fra 1. september 2025 kompatibel med Libre 2+ og Dexcom G7, melder Sykehusinnkjøp. I avtalen fungerer det slik at disse sensorene skal kjøpes fra delkontrakt 3 som frittstående CGM.
Nordic InfuCare har det totale produsentansvar for det tilbudte system, herunder insulinpumpe, styringsenhet, app, CGM og tilhørende forbruksmateriell. Det er også NordicInfu Care som er ansvarlig for opplæring og support for det samlede systemet, skriver Sykehusinnkjøp.
Spørsmål og svar om teknologisk diabetesutstyr
Hvem bestemmer hvilket utstyr vi har i Norge?
Sykehusinnkjøp kjøper inn de teknologiske hjelpemidlene. Det skjer gjennom en anbudsprosess: Leverandørene forteller Sykehusinnkjøp hva de kan levere til hvilken pris. Så inngår Sykehusinnkjøp avtaler med leverandørene etter å ha vurdert tilbudene sammen med en bredt sammensatt faggruppe.
Les også: Slik jobber Diabetesforbundet for at du skal få best mulig utstyr
Hvor lenge varer disse avtalene?
Avtalene har en opprinnelig varighet på to år og kan forlenges med inntil ett år av gangen. Forlengelsen vurderes etter de første to årene og kan fornyes etter behov.
Hvilke alternativer finnes og hva kan jeg få?
Legene skal vurdere nummer 1 på lista først. Det skal være en medisinsk begrunnelse for at du får 2.-prioritet eller 3.- eller 4.-prioritet.
For insulinpumper er det to alternativer for hver kategori pumpe (patch/slangeløs og pumpe med slange), foruten Omnipod 5, som nå kommer som et tillegg i kategorien patchpumpe. For sensor (CGM) er det fire alternativer.
Hva skal til for at jeg får utstyret jeg ønsker?
Legen skal primært velge det første på prioriteringslista, men kan fatte en medisinsk beslutning om et annet valg. De overordnede kriteriene for å velge annet utstyr enn førstevalget er nokså generelle, så det kan være mange årsaker til at legen, i samråd med pasienten, mener det er nødvendig med annet utstyr enn førstevalget.
Dersom legen din gir deg avslag på utstyr du selv mener er nødvendig, be om å få en skriftlig begrunnelse for avslaget. Det forenkler prosessen ved en eventuell klage, som også bør være skriftlig.