Kommer på tv:

Lilja Oliva (12) fra «Klatrekampen» på TV 2: ‒ Diabetesen skal ikke stoppe meg

«Team Ananas» fra Alta består av Lilja Oliva Hansen og Nina Alise Østerlid. Duoen konkurrerer i TV 2s serie «Klatrekampen», en barneserie med fokus på friluftsliv. Programleder for serien er Cecilie Skog.

Av Julie Brundtland Løvseth

Realityserien Klatrekampen byr på utfordringer, men de som jobbet på sett hjalp Lilja Oliva da hun fikk føling.

Foto: TV 2

Send sidens lenke til en venn

Lilja og Nina er naboer og har vært perlevenninner siden før de begynte på skolen. Når de leker, hopper de på trampoline, men denne våren har vært noe mer actionfylt for venninnene. De har nemlig deltatt i TV 2-programmet "Klatrekampen". 

Til Østlandet for å filme inn

‒ Vi lagde en video om oss selv og var så heldige at vi ble plukket ut som et av 24 deltakerlag blant 300 søkere! Forteller Lilja Oliva.

Konkurransen mellom lagene bestod av tre aktiviteter; quiz, klatreløype og samarbeidsoppgave. Det morsomste, synes Lilja Oliva, var å hoppe 12 meter mens hun var festet fast.

‒ Jeg var veldig spent. Det føltes som jeg var i fritt fall, så det var den morsomste øvelsen, sier Lilja Oliva begeistret.

Under quizen fikk Lilja Oliva føling og da ble konkurransen satt på pause. Hun hadde forebredt seg på at det kunne skje, og hadde derfor druesukker i lommen. En ansatt i TV 2 hadde med seg ekstra følingsmat og diabetesutstyr. Det gjorde at Lilja Oliva følte seg trygg under opptak. Da hun hadde kommet til hektene igjen fortsatte de konkurransen.

Uredd og aktiv

‒ Diabetesen skal ikke stoppe meg fra å gjøre det jeg vil. Jeg har vært med på Riksteateret med sang, hatt to dansetreninger i uken, i tillegg til ridning og sang. Mitt motto er at jeg kan gjøre alt dette med diabetes type 1, sier Lilja Oliva.

Fire dager før hun ble åtte år fikk Lilja Oliva påvist diabetes type 1.

‒ Jeg lurte på hva som skjedde på det tidspunktet. Fordi jeg hadde sett et NRK Super-program som handlet litt om diabetes type 1, hadde jeg hørt om det før jeg selv fikk det. På sykehuset sa de at jeg lærte veldig fort. På skolen har jeg en ressurs som sjekker at det går bra, men jeg tar insulin til maten, regner ut og gjør alt selv.

«Klatrekampen» vises på TV 2 i sommer. Episoden der Lilja Oliva er med, sendes 20. juli.