14. november:

Om Verdens diabetesdag

Over hele verden markeres dagen med kampanjer for å trekke oppmerksomhet til sykdommen. I år setter Diabetesforbundet fokus på forskning, med utdeling av forskningsprisen 14. november, og myteknusing.

Send sidens lenke til en venn

Verdens diabetesdag ble opprettet i 1991 av International Diabetes Federation og Verdens helseorganisasjon i bekymring for den økende helsetrusselen som diabetes utgjør.

Dagen ble en offisiell FN-dag i 2007, og gir global oppmerksomhet til diabetes, spesielt til forebygging og bevisstgjøring rundt sykdommen. 

Datoen 14. november ble valgt fordi det er fødselsdagen til Frederick Banting (1891–1941), som sammen med Charles Best (1899-1978) var sentral i oppdagelsen av insulinet i 1922.

Familien er tema verden rundt

Diabetes påvirker hele familien. Derfor har den internasjonale diabetesorganisasjonen (IDF) valgt å gjøre familien til tema for Verdens diabetesdag i år og neste år. Les mer om årets tema på nettsiden til IDF.

Diabetesforbundet har lagt fokus på myteknusing, barn med diabetes type 1 og behovet for bedre diabetesforskning.

Engasjer deg!

Slik kan du markere dagen og støtte kampen mot diabetes:

Tusen takk for at du engasjerer deg i diabetessaken. Sammen for et godt liv med diabetes – og en framtid uten.

Lyser opp i blått

Over hele verden lyses bygg opp  blått 14. november for å markere Verdens diabetesdag. Også i Norge vil flere kirker, monumenter og offentlige bygninger lyse blått i løpet av november.

Hva betyr den blå sirkelen?

Den blå sirkelen – Unite for diabetes – er et globalt symbol for diabetes og logoen til Verdens diabetesdag, og betegner det viktige samholdet i det globale diabetessamfunnet.

På tvers av kulturer symboliserer sirkelen liv og helse. Blåfargen henviser til himmelen som forener alle nasjoner, og som også er fargen på FN-flagget.