Hva smaker best og har minst sukker?

Vi har testet sju typer julemarsipan

Marsipan er for mange en selvfølge til jul. Det finnes mange varianter i butikkene, med svært varierende mandel- og sukkerinnhold. Men hvilken er egentlig best? Vi har smakt, kjevlet og trillet oss gjennom de vanligste variantene.

Av Tekst Ellen M. E. Lundring Foto Ole Martin Wold

Lilje Johanne (snart 8 år) og Erle Perline (4 år) har hjulpet mamma med smaksprøver.

Send sidens lenke til en venn

Marsipan inneholder, eller burde i hvert fall inneholde, en stor andel mandler. Mandler er blant annet rike på det sunne umettede fettet, fiber og proteiner, samt vitaminer, mineraler og antioksidanter. I tillegg inneholder mandler lite karbohydrater. Dette gjør marsipan til noe av det sunneste julegodtet, forutsatt at innholdet av mandler er høyt. Men sunnere betyr ikke nødvendigvis færre kalorier. Det høye fettinnholdet gjør at mandler inneholder mye energi, men det er god energi som metter lenge.

Utfordrende for blodsukkeret

Det er stor variasjon i andelen mandler i marsipan fra butikken, fra cirka 20 til 50 prosent. Sukkerinnholdet varierer også mye, fra om lag 40 til 70 prosent. Hjemmelaget marsipan inneholder vanligvis lik andel mandler som melis i tillegg til eggehvite, men mandelinnholdet kan gjerne være høyere. Kjøpemarsipan kan ikke sammenlignes med den hjemmelagde, verken på smak eller næringsinnhold, men velger du den riktige, kan det være et godt alternativ.

Det høye sukkerinnholdet i mye kjøpemarsipan vil være en real utfordring for blodsukkeret, så her gjelder det å være obs på innholdsfortegnelsen. Heldigvis finnes det sukkerfrie varianter også, laget med sukrin og/eller stevia. Disse kan kjøpes på helsekostforretninger eller på nett. Eller du kan enkelt lage marsipan selv, oppskrift finner du på diabetes.no.

Allsidig julegodt

Marsipan har mange bruksområder. for eksempel til å lage figurer, konfekt, dyppe i sjokolade, bruke i kakefyll, som kakelokk eller den kan stekes til kjeks.

Uansett hva du skal bruke marsipanen til, er det noen kvalitetstegn du bør se etter. Den bør for eksempel være myk og fersk. Hvis den er hard, har den sannsynligvis ligget for lenge og tørket litt inn. Det vil ikke bare forringe smaken, men også gjøre den vanskelig å jobbe med. I tillegg bør den ikke inneholde mandelessens, som bare gir en kunstig smak.

For å teste marsipanpølser, har jeg tatt med meg jentene mine, Erle Perline (fire) og Lilje Johanne (snart åtte), som ikke er fremmede på kjøkkenbenken eller i juleforberedelsene. Vi har smakt, kjevlet og formet oss gjennom sju ulike varianter med ulike egenskaper, og ikke minst ulik smak. Her kan du se hvordan det gikk:

Terningkast 5

Odense Ekte marsipan Testvinner!

50 % mandler

Næringsinnhold per 100 g: 464 kcal, 44 g karbohydrater (41 g sukker), 26 g fett, 11 g protein

Nam! Du kjenner fra første tygg at mandelinnholdet er høyt i denne marsipanen. Den smaker godt av mandler, er myk og lett både å forme og kjevle. Denne passer perfekt til både konfekt, marsipanlokk, sjokoladedypping, steking og det hele. Denne var populær på bakematten blant jentene, som også likte smaken, selv om den ikke nådde helt til topps på smak hos dem. Det høye innholdet mandler og protein, samt det lave innholdet karbohydrater, smak og konsistens, gjør likevel marsipanen til testens suverene vinner.

 

Terningskast 4

Sukrin marsipan

40 % mandler

Næringsinnhold per 100 g: 304 kcal, 28 g karbohydrater (3,1 g sukker), 20 g fett, 8,2 g protein

Søtet med sukrin og stevia

Denne smaker mye av mandler og har testens nest høyeste mandelinnhold. Marsipanen er søtet med sukrin og stevia, og inneholder bare naturlig forekommende sukkerarter. Ulempen med å bruke store mengder sukrin, er at det gir en isende følelse på det ferdige produktet, og denne marsipanen er ikke noe unntak. I tillegg blir smaken ganske flat. Denne marsipanen er for øvrig også mye gulere enn de andre variantene. Pluss for en god del lavere kaloriinnhold enn resten i testen, lavt karbohydratinnhold og greit innhold av protein. Ingen favoritt hos barna, men et godt valg om du ønsker næring fremfor smak.

Terningkast 4

Barnas favoritt! 

Bløt Odense figurmarcipan  

23 % mandler

Næringsinnhold per 100 g: 423 kcal, 73 g karbohydrater (65 g sukker), 12 g fett, 4,8 g protein

Testens desidert mykeste! Det går unna av denne når Erle og Lilje skal trille Peppa Gris, snømann og hjerter. Den er en drøm å forme, selv om den myke konsistensen også kan gjøre det utfordrende for figurene å holde formen. Den er i tillegg litt klissete å kjevle. Mild og relativt nøytral i smaken, men du kjenner likevel mandelsmaken. Denne marsipanen har testens nest høyeste sukkerinnhold, selv om det ikke oppleves slik. Du kjenner faktisk fortsatt mandlene. Dette var barnas favoritt!

Terningskast 3

Coop Marsipan

25 % mandler

Næringsinnhold per 100 g: 424 kcal, 76 g karbohydrater (62 g sukker), 11 g fett, 4,6 g protein

Fin farge og god konsistens, men hva er dette? Mandelessens? Smaken skiller seg helt klart fra de andre i testen, men ikke på en god måte. Mandelessens bør ikke være nødvendig å bruke i marsipan, spe heller på med mer mandler for den ekte smaken. I tillegg er den utrolig søt. På den positive siden er den god å jobbe med og kjevle, og søstrene liker den til å lage figurer med.

Terningkast 3

REMA 1000 Marsipan

25 % mandler

Næringsinnhold per 100 g: 421 kcal, 71 g karbohydrater (56 g sukker), 12 g fett, 6 g protein

Utrolig søt, nesten så det knaser i tennene, men ikke på grunn av mandelinnholdet. Dog ikke testens laveste mandelinnhold, men fortsatt halvparten av vinneren. Litt anonym og kjedelig smak, denne smaker mest sukker. Den er også litt tørr, og blir ikke så fin når den kjevles. Vi hadde ikke klart å spise så mye av denne på en gang.  Men fargen er fin, det er da også noe.

Terningskast 3

Eldorado Marsipan

22 % mandler

Næringsinnhold per 100 g: 420 kcal, 73,2 g karbohydrater (57,6 g sukker), 10,5 g fett, 6,6 g protein

Denne var litt hard og ikke spesielt god. Lite smak av mandler og veldig, veldig søt. Jentene må jobbe litt ekstra for å få kjevlet ut denne, ikke er de spesielt begeistret for smaken heller. Det går greit å få trillet figurer, men denne var ikke førstevalget på bakematten.

 

Terningkast 2

Cacas hvit marsipan

20 % marsipan

Høyest sukkerinnhold!

Næringsinnhold per 100 g: 417 kcal, 75 g karbohydrater (73,6 g sukker), 10,6 g fett, 3,5 g protein

Lavest mandel- og proteininnhold i hele testen, samt desidert høyest sukkerinnhold. Litt overraskende egentlig at denne inneholder mindre mandler enn figurmarsipanen. Men mest overraskende er konsistensen! Den er tørr, sprekker når den kjevles og er vanskelig å få jevn når den rulles til figurer. Den er rett og slett vanskelig å jobbe med og smaker heller ikke godt. Erle og Lilje synes likevel det var stor stas med en marsipan som var helt hvit, og syntes det var gøy å blande den med de andre variantene for å skape en fargeeffekt. Og det er nok til det den passer best, nemlig pynt.