Holder koronaviruset deg hjemme?

Slik får du medisiner levert på døren

Sitter du i karantene, eller vil du helst ikke gå ut? Du kan få reseptbelagte legemidler levert på døren. Dette gjelder dessverre ikke insulin, fordi dette er kjølevare. Da kan du gi andre fullmakt til å hente  for deg.

Av Sven Grotdal og Julie Brundtland Løvseth

NETT: Har du bank-ID, kan du gjøre mye på nett - fra å snakke med legen til å bestille medisiner, eller gi andre fullmakt til å gjøre det.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Korona-epidemien har sørget for at mange er «stuck» hjemme – enten de er pålagt å være det eller er hjemme frivillig i frykt for å bli smittet.

Hva gjør du da når du trenger medisiner og vil snakke med fastlegen? Og hva er den greieste måten å få tak mat, drikke og husholdningsartikler på?

Her er en oversikt:

 

Få medisiner levert på døra

Du kan bestille medisiner på nettapotek, også til egne barn under 16 år. Apotekvarene kan du få levert som en pakke – enten på døren eller til postkontor / Post i butikk. Da går du til et godkjent nettapotek, som det finnes mange av, og som du finner oversikt over her.

Dette gjelder ikke insulin, som er kjølevare og derfor ikke kan leveres som pakke. Hvis du ikke selv kan komme deg på apoteket, før du derfor gi noen andre fullmakt til å hente insulin for deg på apoteket (se hvordan lenger nede i saken).

E-reseptene dine får du tilgang til ved å identifisere deg med Bank-ID i nettapoteket. Trenger du hjelp eller veiledning mens du bestiller, vil du finne informasjon i nettapoteket om hvordan du kan få hjelp.

Hvis du ikke finner resepten din eller oppdager feil i resepten, må du ta kontakt med legen din. Reseptene og legemidler du bruker, kan du også få oversikt over ved å logge inn på minhelse.helsenorge.no

  

La andre hente medisinene dine

Du kan få noen andre til å hente ut medisinen din fysisk på et apotek. Da må du bruke et eget fullmaktsskjema.

Skjemaet finnes her hos Apotekforeningen – i både elektronisk og utskriftsvennlig versjon.

For å se andres legemidler eller fornye resepter på deres vegne, må du også få en fullmakt. Personen som skal gi deg fullmakt, gjør dette ved å logge inn på minhelse.helsenorge.no.

Der trykker personen på navnet sitt og får valget «fullmakter». Så velger man personen som skal få fullmakt og «digitale helsetjenester»

Du må være over 16 år for å kunne gi fullmakt til å benytte tjenester på vegne av andre, og den som mottar fullmakten, må ha fylt 18 år.

Her finner du mer informasjon om hvordan du gir noen fullmakt og bruker fullmakten

 

Kontakt med legen

De hardt pressede legekontorene jobber for tiden hardt med å hindre spredning av koronasmitte. De fleste fastleger har derfor åpnet for eller utvidet sitt tilbud om e-konsultasjon (videokonsultasjon) – i praksis legetime via nettet.

Du kan med andre ord snakke med legen din uten fysisk frammøte. Mer informasjon finner du her.

Du tar kontakt med legekontoret via telefon eller på minhelse.helsenorge, som du ellers ville gjort det. 

Ved bekreftelsen av legetimen vil du da få beskjed om at du blir satt opp med en e-konsultasjon. Da skal du være klar på et avtalt tidspunkt, og for eksempel med et slingringsmonn på en time.

Regningen vil bli sendt i posten, og du betaler vanlig egenandel – så sant du ikke allerede har nådd grensen for frikort. Helsenorge.no oppgir at du også betaler fakturagebyr; her ser det ut til å være litt ulik praksis fra legekontor til legekontor.

 

Mat på døren

Er du i karantene, er beskjeden klar: Du skal ikke ut og handle i butikken. Mange velger også å holde seg innomhus av frykt for smitte. I begge tilfeller må noen andre skaffe det du trenger av mat, drikke og husholdningsartikler.

I de mer folkerike områdene finnes det en rekke firmaer som lar deg bestille varer på nettet og leverer dem hjem til deg. Vi kan nevne Kolonial, Meny, Spar, Engrosnett og Dagligmat, og det finnes nok flere alternativer.

Søk på «dagligvarer levert» eller «mat på døren», så får du en god oversikt. Mange av disse firmaene har allerede opplevd ekstra trykk som følge av koronaepidemien, så vær eventuelt forberedt på ventetid, eller at du faktisk ikke kommer gjennom.

Hvis du heller velger å la familie, venner eller naboer handle for deg, gjelder følgende med tanke på mulig smitte: Koronaviruset kan feste seg til gjenstander, med varierende og litt uviss varighet. Som ellers når du har vært i kontakt med mulige smittekilder: håndvask, håndvask, håndvask!

Det er ingenting som tyder på at viruset smitter gjennom mat.

Få svar på spørsmål om korona her

 

 

Hvem kontakter jeg?

For spørsmål om diabetes og koronavirus: 

Kontakt Diabeteslinjen på nett eller på telefon 815 21 948 hverdager 09-18, lørdager og søndager 10-16 (utvidet tilbud).

Hvis du tror du er smittet, eller du er blitt syk: 
Ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117. Ikke møt opp på legekontor eller legevakt. Ved akutt fare for liv og helse, ring 113.

Generell informasjon om koronavirus: 
Du finner alltid oppdatert informasjon om koronavirus på fhi.no og helsenorge.no.