Professor Jakob Anton «Jak» Jervell:

Diabetespionér er død

Professor Jakob Anton «Jak» Jervell (f. 1932) var en viktig pådragsgiver for diabetesbehandlingen og egenbehandlingen av diabetes, både nasjonalt og internasjonalt.

Av Turid Gjerde Spilling

Portrett av Jak Jervell

Jervell ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2009 for sin innsats innen fagområdet diabetes.

Send sidens lenke til en venn

I Diabetesforbundet er det mange som kjenner Jervell som legen som deltok på forbundets barne- og ungdomsleir, reiste land og strand rundt for å holde foredrag – og ga kyndige råd til alle som henvendte seg i forbundets kanaler. Etter en årrekke som medisinsk rådgiver i Diabetesforbundet, fagredaktør for bladet Diabetes – og som ekspert ved Diabeteslinjen – ble han utnevnt som æresmedlem i forbundet i 1997.

I 2009 ble han også utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats innen fagområdet diabetes. Her ble det særlig trukket fram hans arbeid innen klinisk behandling, forskning, undervisning og internasjonale engasjement. Blant annet har Jervell vært president i den internasjonale diabetesføderasjonen IDF.

–  Jervell har vært en av landets fremste eksperter på diabetes – og en sann ildsjel i arbeidet for at alle med diabetes skal få best mulig behandling. Det er mange barn, unge og voksne som har fått både trygghet, opplæring og god behandling hos han. Men i tillegg har Jervell vært en av landets fremste eksperter i det medisinske miljø innen diabetes, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

I tillegg til en rekke verv, har Jervell jobbet som assistentlege, reservelege, overlege, professor i endokrinologi på Rikshospitalet og Universitetet i Oslo., og han har vært aktiv ved Norsk Diabetikersenter.