Tips til unge med diabetes:

Hvordan takle hverdagen som student i karantene?

Hvordan holder jeg meg motivert for å studere på egen hånd? Hva gjør jeg hvis jeg blir syk? Her er sykepleierens og psykologens råd til unge med diabetes.

Av Julie Brundtland Løvseth

STUDERE: Mange unge sliter nok både med usikkerhet og motivasjon til å studere nå. Vi har fått tips for å takle koronastresset fra diabetessykepleieren og psykologen.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Diabetessykepleier Gry Lillejordet har spilt inn en film til unge med diabetes. Her forteller hun om risikoen for koronasmitte og alvorlig forløp av sykdommen.

─ Folkehelseinstituttet sier at en velregulert diabetes uten tilleggssykdommer trolig ikke gir en økt risiko for å bli alvorlig syk av koronaviruset, forklarer Lillejordet.

Blodsukkerreguleringen under koronainfeksjonen vil variere etter hvor alvorlig sykdommen rammer. Diabetessykepleieren har mange gode tips til blodsukkerregulering under sykdommen. Se videoen for mer:

 

Rutiner er viktig

Alle landets skoler, studiesteder og biblioteker er stengt. Hverdagen for elever og studenter er snudd på hodet, og de må finne seg nye rutiner og studievaner i en karantenesituasjon hjemme.

Psykolog Jon Haug råder alle studenter til å lage seg et hjemmekontor og organisere seg til en lesesal i hjemmet. Sett av tid til pauser og måltider, og bygg opp en struktur rundt dagen.

─ Hvis vi mennesker føler oss usikre, er vaner og planer vår viktigste støtte, sier Haug.

Han mener at du med diabetes har spesielt gode forutsetninger for å lykkes med å få struktur på den nye og uvanlige hverdagen.

─ Personer med diabetes vet hvordan de skal ta vare på helsen sin, følge rutiner og være nøye med det de gjør, sier Haug. 

Jon Haug

Foto: Diabetesforbundet

 
Ta grep om ensomheten 

Å studere og bo for seg selv kan være en ensom tilværelse. Det første steget er å forstå at du faktisk er ensom, og så ta grep.

─ Du bør hele tiden kjenne etter for behovet for kontakt med andre og hvordan behovet skal dekkes på best mulig måte, sier psykologen.

Når det gjelder engstelse og usikkerhet, gjelder det å jobbe med selve følelsen og hvordan du skal håndtere den.

─ En god metode for å håndtere usikkerheten, er å snakke med andre eller å gjøre noe helt annet som tar oppmerksomheten bort fra følelsene. Vær fysisk aktiv eller gjør aktiviteter som å se film eller TV, sier Haug.

God informasjon kan virke beroligende

Forskning viser at folk i karantene ofte er redde for å bli syke eller smitte andre, og at denne frykten kan bli verre av manglende informasjon. Derfor er det anbefalt å få med seg mye informasjon om koronaviruset.

Her finner du noen av artiklene som har blitt publisert på diabetes.no:

Hvem kontakter jeg?

For spørsmål om diabetes og koronavirus: 

Kontakt Diabeteslinjen på nett eller på telefon 815 21 948 hverdager 9-15. I juli har vi åpent kl. 10-14.

Hvis du tror du er smittet, eller du er blitt syk: 
Ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117. Ikke møt opp på legekontor eller legevakt. Ved akutt fare for liv og helse, ring 113.

Generell informasjon om koronavirus: 
Du finner alltid oppdatert informasjon om koronavirus på fhi.no og helsenorge.no.

På andre språk / Information about diabetes and COVID-19 in other languages

Få svar på spørsmål om korona her

Koronaviruset

  • Det finnes ennå ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset.
  • Et utbrudd startet i byen Wuhan i Kina i desember 2019. I starten ble det derfor kalt wuhanviruset.
  • Siden ble det oppdaget at viruset tilhører coronafamilien. Kjente sykdommer fra andre coronaviruser er MERS og SARS. Det formelle navnet på denne sykdommen er COVID-19, mens viruset formelt kalles SARS-CoV-2.
  • Viruset gir luftveisinfeksjon. De fleste blir mildt angrepet, men noen får lungebetennelse. I verste fall gir viruset akutt lungesvikt.  
  • Stadig flere smittede og døde blir registrert, du kan følge utviklingen i verden på denne nettsiden.


    Kilder: FolkehelseinstituttetWHO