Mange tusen pasienter blir berørt:

Mye brukt metformin forsvinner

Metformin fra Karo Pharma blir borte fra markedet. Les hva du bør gjøre hvis du bruker denne typen.

Av Sven Grotdal

BORTE: Metformin fra Karo Pharma forsvinner fra markedet. Det påvirker mange som bruker den blodsukkersenkende medisinen.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Selskapet Karo Pharma har en stor markedsandel med sin metformin. Nå blir medisinen avregistrert, opplyser Legemiddelverket.
 
De siste månedene har det vært mangel på Metformin fra Karo Pharma på grunn av forsinkelser fra produsent. Forsinkelsen har vært så stor at Legemiddelverket har gitt apotek tillatelse til å levere ut tabletter i utenlandske pakninger fra EU/EØS-land.

Men i løpet av året er det altså helt slutt. Fra 1. september er tabletter med 500 mg metformin ute fra Karo Pharma, og 1. desember er også 850 og 1000 mg avregistrert. Tre måneder etter disse datoene utløper det du måtte ha av blå resept, og apotekene kan ikke lenger ekspedere tablett-pakkene.

Fire alternativer

Legemiddelverket jobber med å finne alternative leverandører for virkestoffet metformin i alle de tre styrkene på markedet.

I dag finnes allerede fire alternativer på det norske markedet, alle med de samme tre styrkene, viser et søk i Felleskatalogen:
• Metformin «Orifarm»
• Metformin «Sandoz»
• Metformin «Vitabalans»
• Glucophage «Merck»

«Alternativt legemiddel vil ikke alltid være tilgjengelig på alle apotek», understrekes det likevel i Legemiddelverkets råd til leger. Og: «Apotek eller pasient tar kontakt dersom det er nødvendig å bruke et annet legemiddel med et annet virkestoff».

120.000 brukere

I de nasjonale retningslinjene er metformin førstevalget for behandling av diabetes type 2, og tall fra Reseptregisteret viser at flere enn 120.000 personer i Norge bruker tabletter med metformin alene. Når Karo Pharma har det Legemiddelverket betegner som «store deler av markedsandelen», er det klart at avregistreringen berører veldig mange.

Hva gjør du hvis du bruker Metformin Karo Pharma?

Dette er rådene fra Legemiddelverket:

• Vær nøye med å følge rådene fra lege og apotek.
• Apotekene kan tilby deg andre styrker eller pakningsstørrelser med virkestoffet metformin, uten å kontakte din rekvirent.
• Vær oppmerksom på dosering ved bytte til andre tilgjengelige styrker med metformin 500 mg, 850 mg eller 1000 mg tabletter.
• Dersom apoteket ikke kan tilby deg et alternativt legemiddel, må du eller apoteket kontakte legen for å få råd eller en ny resept.

Av rådene til apotekene går det fram at hvis du bruker tabletter med 500 mg metformin, kan du få utlevert 1000 mg tabletter med delestrek uten å kontakte lege. Ved utlevering av andre styrker bør du gjøres oppmerksom på dosering.