Sommer, sol og småreiser

Det blir kanskje ikke den store utenlandsturen i sommer. Men uansett hvor kortreist du er i ferien, blir diabetesen trofast med.

Av Atle Egil Knoff Glomstad

Foto: Getty

Send sidens lenke til en venn

I fjor på denne tiden hadde du kanskje hendene fulle med å ordne reisevaksiner, fornyelse av pass, engelsk attest på reseptbelagte medisiner og pugging av spanske høflighetsfraser. Selv om myndighetene åpner for reiser til Schengen- og EØS-land EØS-land fra 15. juli, blir det Norgesferie for mange i år. Men husk: Også i Femundsmarka kan pumpa streike.

Pakk smart

Det er smart å ha med nok medisiner og brukerutstyr, uansett hvor turen går. Ikke alle avkroker i vårt langstrakte land har et apotek liggende rett rundt hjørnet. Ekstra teststrimler, lansetter, nåler, batterier etc. er et must. Blodsukkeret har lett for å slå seg litt ekstra løs på ferie.

Bruker du insulinpumpe, må du huske reservebatteri, adapter, nok infusjonssett og ampuller. Det kan også være lurt å ha med insulinpenner som back-up.

Ha alltid følingsmat tilgjengelig på turen. Druesukker, raske kiosk-karbohydrater (Kick, Mellers o.l.) er en god reiseforsikring. På apoteket får du også kjøpt de kjappeste karbohydratene av dem alle, Glucobooster eller Glucogel på tube. Glukagonsprøyte er også en trygghet, ved akuttbehandling av alvorlig føling og bevisstløshet. Husk at disse sprøytene er reseptbelagte.

Det kan bli hett

Det er ikke bare Spanias solkyst som innbyr til hetebølger, et trangt telt på Kjeholmen kan gjøre samme nytten. Insulin og brukerutstyr er ømfintlig for varme, og bør ikke utsettes for direkte sollys.

I nettbutikken vår finner du små, praktiske kjølemapper for både penner og pumpe. Nettbutikken har også sexhjelpemidler som kan være gode å ha med på ferie. Husk, det kan bli hett.

Det kan bli ekstremt

Kanskje du planlegger litt risikosport til sommeren? Her har Norge mange tilbydere, blant annet er rafting en forfriskende sommerfristelse. Noen selskaper har restriksjoner på diabetes. Det finnes egentlig ikke mye god rettsprøvd praksis på dette når det gjelder ansvar, reelt eller objektivt. Men hos for eksempel Go Rafting Sjoa, sier de dette:

– Alle deltakere på rafting og andre aktiviteter må fylle ut en egenerklæring før deltakelse. I tillegg har vi muntlig instruksjon før aktiviteten starter, der vi informerer om at deltakeren må informere oss og guiden hvis man har medisinske tilstander som diabetes. I de tilfellene vi får kjennskap til f.eks. diabetes, gjør vi en felles risikovurdering og blir enige om eventuelle tiltak.

Husk de generelle rådene

Smittevernrådene er fortsatt din beste turguide i sommer. Med diabetes er det som kjent lurt å være litt ekstra påpasselig, og vi gjengir her Folkehelseinstituttets råd om fritidsreiser innenlands (gjeldende fra 12.06.).

Det generelle rådet om å redusere ferie- og fritidsreiser i Norge er lettet på, og slike reiser kan nå foretas så sant du reiser på en måte som gjør at du unngår å spre smitte og reduserer muligheten for å bli smittet selv. Håndhygiene, og spesielt det å unngå å ta seg i ansiktet med urene hender, er viktig for å hindre indirekte kontaktsmitte.

Ved bading i fersk- eller saltvann er det ingen risiko for å bli smittet med covid-19 fra badevannet. Det er derimot viktig å huske på de generelle hygienerådene og avstandsoppfordringen. Forsøk å finne strender og badeplasser hvor det ikke er for mange andre.

De samme grunnleggende prinsippene for smittevern er like gjeldende ved fritidsreise som hjemme;

  • Syke personer skal holde seg hjemme
  • God hygiene
  • Redusert kontakt mellom personer, og hold minst én meter avstand til andre enn dine nærmeste

For personer i risikogrupper gjelder de samme rådene som ellers. Ved lite smitte i samfunnet og for personer med lett forhøyet risiko kan man i utgangspunktet reise som andre, men må være ekstra oppmerksom på de generelle smitteverntiltakene. Det kan for eksempel innebære at besteforeldre kan feriere sammen med sin familie.

For personer med klart forhøyet risiko, men med lite smitte i samfunnet slik det er per i dag, vil den enkelte måtte gjøre en individuell vurdering rundt om du bør reise eller ikke, og hvem du kan reise med.

Forhold som bør vurderes:

  • Reisens varighet
  • Hvor tett man vil være på andre i reisefølget som man normalt ikke er nærkontakt med, hvor mange man vil reise med og om det også på reisen er mulig å ha separate soverom og toalett
  • Om det er lett å returnere hjem hvis noen i reisefølget blir syke
  • Tilgang på helsehjelp under reisen
  • I mange situasjoner vil også personer i risikogruppene kunne planlegge for en reise med barn, barnebarn eller andre nære man vanligvis ikke er sammen med, på en måte hvor man kan redusere risikoen for å bli smittet.

Hvis smitten i samfunnet øker, bør også de med lett forhøyet risiko måtte vurdere om de skal dra på ferie- og fritidsreiser, mens personer med høyere risiko for alvorlig forløp vil frarådes reiser i en slik situasjon.

Offentlig transport

Ved offentlig transport samles ofte mange mennesker på samme sted og det vil kunne være vanskelig å holde tilstrekkelig avstand. Det er derfor anbefalt å begrense bruk av offentlig transport. Husk også at personer som er i hjemmekarantene etter nærkontakt med smittet person ikke skal reise med offentlig transport.

Helsemyndighetene har sammen med transportsektoren utarbeidet veiledere for kollektivtransport og luftfart som er aktuelle også for ferie- og fritidsreiser.

Utenlandsreiser

Noen har kanskje også planlagt utenlandsreise i sommer, og det ble 12. juni åpnet opp for noe grensekryssing. Dette innebærer områder i Norden som har tilstrekkelig lav smitteforekomst til at innreise kan tillates uten pålegg om innreisekarantene fra 15. juni.

Det er viktig at du følger med på Utenriksdepartementets reiseinformasjon og nyheter, da rådene kan endre seg raskt. Disse oppdateres underveis i denne lenken. 

En fullstendig oversikt over Folkehelseinstituttets smittevernråd for ferie og reiser i sommer, finner du her.

Vi ønsker deg en riktig så fin sommerferie, verden ligger for føttene dine uansett hvor kortreist du blir.