Diapodden - vår podcast om psykologi

Hør psykolog Jon Haug i samtale med programleder Tea Kristiansen og gjester om livet med diabetes.

Send sidens lenke til en venn

Når man snakker om diabetes er det lett å bli snakkende om insulin og blodsukker og de fysiske, kroppslige tingene ved ulike diabetestyper. Men på diapodden legger vi fokuset på det vi tenker og føler rundt livet med diabetes, og hvordan psykologien kan brukes som ressurs.

Med psykolog Jon Haug, programleder Tea Kristiansen og gjester. Ny episode hver onsdag!

Lytt her, eller abonner på podcasten i iTunes! 

Hør en smakebit fra første episode! 

Nina Skille er forbundsleder i Diabetesforbundet og har hatt diabetes type 1 siden hun var 4 år. Nina er ukas gjest, og vi snakker om livet med kronisk sykdom. 

1 - Kronisk sykdom med Nina Skille

Nina Skille har hatt diabetes type 1 siden hun var 4 år, og er nå forbundsleder i Diabetesforbundet. Hva tenker og føler hun om et liv med kronisk sykdom, som aldri tar pause eller ferie? 

2 - Samspill foresatte og barn med Marthe Eikum-Tang

Marthe Eikum-Tang er mor til ei jente på 11 med diabetes type 1. Hvordan er samspillet mellom foreldre og barn når barnet har diabetes?

3 – Ungdomsårene med Mathilde Natlandsmyr og Åse Figenschau

Mathilde Natlandsmyr har diabetes type 1. Hvordan opplevde hun ungdomstiden og å være «annerledes» fordi hun hadde diabetes? Åse Figenschau jobber som diabetessykepleier og kjenner av og til på frustrasjonen når mange ikke får til diabetesen i ungdomsårene.

4 - Et godt liv med diabetes type 2 med Kari Kristiansen

Kari Kristiansen har diabetes type 2, og har gjort endringer på levevanene sine etter hun fikk sykdommen. Hun er nå såkalt symptomfri og lever et aktivt og godt liv med sin diabetes. 

5 - Samarbeid med helsepersonell med Ragnar Rabe

Ragnar Rabe jobber som fastlege, og forteller om gleden ved å veilede pasienter med diabetes til et bedre liv, og frustrasjonen ved å ha for lite tid eller ikke strekke til.

6 - Uforutsette blodsukkersvingninger med Martine Hemstad Lyslid

Martine Hemstad Lyslid kan ikke huske hvordan det er å ikke ha diabetes type 1. Hun forteller om hvordan det er å håndtere diabetesen 24/7, uforutsette blodsukkersvingninger, og hvor mye tid hun faktisk bruker på å tenke på diabetesen sin. 

7 - Diabetesspesifikke utfordringer med Sven Grotdal

Sven Grotdal har levd mange år med diabetes type 2, og forteller om hva han må gjøre for å ha det godt i hverdagen, og hvilke valg han har tatt på veien for å finne balansen i livet. 

8 - Når livet er utfordrende med Karianne Viken

Karianne Viken har hatt diabetes type 1 – men har det ikke nå lenger. Hun forteller om mange krevende år da hun hadde nok med å bare overleve, og hvor det ikke var plass til å ha diabetes i tillegg. 

9 - Slitasjen ved diabetes med Mari Smedstad Mauseth

Mari Smedstad Mauseth har hatt diabetes type 1 i mange, mange år, og forteller om den særegne slitenheten og slitasjen som det kun er personer med diabetes som opplever. 

10 - Ny teknologi med Trond Geir Jenssen

Trond Geir Jenssen er professor og overlege, og i denne episoden snakker vi om den rivende utviklingen som er på medikamenter og tekniske hjelpemidler i diabetesverdenen – og hva fremtiden bringer.