Hvordan redusere risikoen?

Hva skal du gjøre hvis det viser seg at du har diabetes eller har økt risiko for å få diabetes?

Av Diabetesforbundet

Send sidens lenke til en venn

Du kan forebygge/redusere risikoen for diabetes type 2 ved å forsøke å gå ned i vekt dersom du er overvektig, være fysisk aktiv (minst 30 minutter per dag) og ha et sunt kosthold. I korte trekk betyr det et næringsrikt og variert kosthold rikt på fiber i form av grove kornprodukter, mye grønnsaker og noe frukt og lite hurtig/ferdigmat med raske karbohydrater (sukker, fint/hvitt mel, søt drikke).

Les mer om forebygging 

Det er viktig at du samarbeider med legen din og bruker han/henne som din rådgiver. Du bør også få legen til å melde deg på et Startkurs - alle med nyoppdaget diabetes har rett til det. På kurset vil du lære alt det grunnleggende du trenger å vite om diabetes, samt verktøy til å mestre hverdagen videre. Slike kurs tilbys på de fleste større sykehus. 

Du bør også melde deg inn i Diabetesforbundet, som vil sende deg nyttige brosjyrer og bladet  "Diabetes” seks ganger i året. Du får også et Startmagasin, som er laget spesielt for dem som nettopp har fått diabetes. Diabetesforbundet kan også tilby deg en rekke kurs og samlinger rundt om i hele landet, slik at du vil møte andre i samme situasjon som deg selv.

Sjekk din diabetesrisiko

Har du spørsmål om diabetes?

Våre eksperter svarer deg gjerne! Ring Diabeteslinjen på telefon 815 21 948, send inn nettspørsmål eller chat med oss.