Som tidligere ble også årets markering av Verdens diabetesdag ledet av Katarina Flatland. Forskjellen var at programlederen i år satt hjemme og ledet sendingen.

Digital prisutdeling

– Tidligere har jo dette arrangementet vært i Universitetets aula, med 350 gjester i salen. I år kan vi ikke møtes fysisk, men Verdens diabetesdag skal selvfølgelig feires og markeres likevel, sa Flatland da hun åpnet sendingen, iført blå skjorte med blå diabetesnål på brystet.

– Jeg har til og med malt rommet blått, fleipet hun. 

Generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, delte ut Diabetesforbundets forskningspris til Trond Geir Jenssen og Line Wisting, og alle tre satt trygt plassert i hvert sitt rom under sendingen.

Forsker på spiseforstyrrelser

Line Wisting fikk prisen for yngre forskere. Wisting har en doktorgrad i helsepsykologi og har viet mye av sin forskning til diabetes og spiseforstyrrelser.

–  Det er utrolig hyggelig å få en sånn pris og en veldig gledelig overraskelse – også for forskergruppa som jeg er en del av. Det er også hyggelig at psykologien kan løftes litt frem i et felt hvor det er mye fokus på det somatiske, sa Wisting da hun fikk prisen.

Veteran hedret

Veteranen Trond Geir Jenssen fikk prisen blant annet for sin innsats innen forskningsfeltene diabetes og nyresykdom, diabetes etter organtransplantasjon og innen betacelle-erstattende behandling for diabetes type 1.

Jenssen takket både forskerkolleger og pasienter da han fikk prisen.

–  Å drive forskning er ikke et one man show, sa Jenssen, og trakk fram forskergruppene han har vært tilknyttet. Jenssen rettet også en takk til pasientene.

– Jeg vil også takke alle brukere og pasienter som har bidratt til å bringe behandlingen videre. Jeg har fått forske pasientnært og se resultatet hos pasienten. Som kliniker og forsker har jeg fått bringe forskningen tilbake igjen til pasientene, sa Jenssen.

Sykepleiernes år

C54A0583s.jpg
SYKEPLEIERNES ÅR: 2020 er sykepleiernes år, og sykepleierne ble hedret under sendingen. Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, med ordskyen hun fikk overrakt av Diabetesforbundet.
FireShot Capture 161 - Streamy - streamy.no.png
UHØYTIDELIG: Det var god stemning da gjestene Lars Berrum, Ingeborg Senneset, Trine Skei Grande og Tonje Brenna konkurrerte i en diabetesquiz.

I løpet av sendingen ble også sykepleierne hyllet og hedret for den viktige jobben de gjør for personer med diabetes. Verdens helseorganisasjon har utropt 2020 til sykepleiernes år, og seerne fikk møte leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Sykepleier og komiker Lars Berrum, og sykepleier og journalist Ingeborg Senneset, deltok begge i en uhøytidelig quiz om diabetes. De konkurrerte mot Venstre-politiker Trine Skei Grande som har diabetes type 2, og Ap-politiker Tonje Brenna, som har diabetes type 1. Vinneren av quizen ble Tonja Brenna.

Støtter forskning på diabetes

STØTTER YNGRE FORSKERE: Prisvinner Line Wisting sammen med Trond Methi fra Novo Nordisk og Marit Høiby fra Boehringer Ingelheim.

Diabetesforbundets forskningspris for yngre forskere er på 50.000 kroner og støttes økonomisk av Boehringer Ingelheim og Novo Nordisk.

Hvorfor er det viktig for dere å støtte forskningsprisen og forskning på diabetes, medisinsk direktør i Novo Nordisk, Trond Methi?

–  Novo Nordisk har sine røtter i snart 100 år med diabetesforskning. I september i år nådde vi en milepæl med et historisk høyt antall pasienter i kliniske studier. Over 40.000 pasienter bidrar nå til forskning og utvikling av nye legemidler inn diabetes og andre kroniske sykdommer, og dette antallet vil stige til 60.000 de nærmeste årene. Novo Nordisk Foundation, som også eier Novo Nordisk, har delt ut 22 milliarder kroner til forskning de siste fire årene, også til prosjekter i Norge. Vi er glade for å kunne støtte Diabetesforbundets Forskningspris, og dermed anerkjenne yngre forskere, som representerer håpet for fremtiden innen diabetesbehandling og omsorg. Vi er særlig glade for at Line

Wistings viktige forskning på de psykologiske aspektene ved diabetes får prisen i år.

Hvorfor det er viktig for dere å støtte yngre forskere, brand manager i Boehringer Ingelheim, Marit Høiby?

– Boehringer Ingelheim har et spesielt hjerte for diabetes med dedikert forskning på legemidler som senker blodsukkeret. Vi er stolte av å ha kommet med banebrytende forskning ved diabetes type 2 som setter pasientenes sikkerhet i fokus. Forskning er vår drivkraft og innen diabetes jobber vi for kontinuerlig introduksjon av nye, innovative legemidler for å bedre livet for pasienter med diabetes, hjertesvikt og hjerte/kar-sykdom. Vi er derfor også veldig stolte av å sponse Diabetesforbundets forskningspris til unge forskere, en pris som bidrar til å stimulere til rekruttering til forskning på diabetes.