Om bladet Diabetes

Bladet Diabetes er Diabetesforbundets mest populære medlemstilbud. Det kommer i posten til medlemmer seks ganger i året. Det er også mulig å lese bladet digitalt. Er du ikke medlem, kan du kjøpe enkeltutgaver i nettbutikken.

Her kan du kan lese utgave 2/2019, med artiklene som fikk hederlig omtale.

Medlemsbladet Diabetes fikk to seiere under årets utdeling av Fagpresseprisene tirsdag 25. november. Først og fremst fikk Diabetes en pris for omleggingen av bladet, den såkalte utviklingsprisen. 

– Utviklingsprisen henger høyt, og vi er stolte, sier redaktør Toril Haugen.

Hun deler æren med sin forgjenger Sven Grotdal, som satt ved roret da bladet fikk ny design fra nummer 4 i 2018. Haugen berømmer også designfirmaet Mediamania, som er ansvarlig for Diabetes' layout og design.

Mennesker, ikke pasienter

Siden Toril Haugen tok over som redaktør i starten av 2019, har hun jobbet målrettet for også å endre innholdet i Diabetes:

– Vi er blitt bevisste på å henvende oss til personer med diabetes som mennesker, ikke som pasienter. Vi skal skrive om menneskene bak diabetesen og fortelle deres historier. Og vi skal vise at livet med diabetes kan nytes. Når vi har en test av vin, skal vi ikke bare fortelle leserne at vinen inneholder lite sukker, men at denne vinen vil du drikke fordi den smaker godt, forklarer Haugen.

Nettopp dette er juryens begrunnelse for å tildele Diabetes prisen for 2019: at Diabetes har snudd helt om på hvordan de betrakter leserne.  

Hør juryens begrunnelse her:

Hederlig omtale til «Den sårbare seksualiteten»

«Gjennom tre velskrevne og personlige intervjuer viser dette fagbladet hvordan en svært vanlig og livslang sykdom kan kludre til et spontant seksualliv. Reportasjene er blottet for tabloid sensasjonsjag. De er derimot nennsomt skrevet og gir optimisme og håp for dem som er rammet av sykdommen. Innertierens hederlige omtale gis for reportasjeserien «Den sårbare seksualiteten» av Tone Solberg, Toril Haugen og Sven Grotdal i Fagbladet Diabetes.»

Lite tabloid om sex

Diabetes' andre seier for kvelden var hederlig omtale i kategorien «Innertieren» for temaartiklene «Den sårbare seksualiteten», skrevet av frilanser Tone Solberg, sammen med redaksjonens Toril Haugen og Sven Grotdal.

– Diabetes og seksualitet var et tema vi lenge hadde ønsket å ta opp i Diabetes. Det er et viktig tema fordi det angår så mange med diabetes. Samtidig er dette noe det fortsatt ikke snakkes om, og temaet er tabubelagt for mange. Vi ønsket derfor å skrive om dette på en saklig måte, hvor vi presenterte fakta og løsninger på ulike seksuelle problemer, sier redaktør Haugen.

Hun takker intervjuobjektene som åpent fortalte om sine problemer.

– Det var både modig og flott gjort, og tilbakemeldingene vi fikk var overveldende og utelukkende positive. Dette var noe mange kunne kjenne seg igjen i, og relatere seg til.

Les om «Den sårbare seksualiteten» i nummer 2/2019 her

Rigg Innertieren-1.jpg
Bladet Diabetes fikk hederlig omtale for artiklene i nummer 2/2019 om hvordan diabetes påvirker sexlivet.

Hovedpris til forskning.no

Årets priser for fagpressen skulle blitt delt ut tidligere i år, men utdelingen ble utsatt og til slutt digital på grunn av koronapandemien. Nettstedet forskning.no vant den mest høythengende prisen, Årets fagpresspris. Her er de andre vinnerne:

Forsideprisen: Forsvarets forum for forsiden Tidsvitner

Fotoprisen: Magasinet for fagorganiserte for bildeserien «En feit og fin og norsk en»

Innertieren: Bladet Sykepleien for temautgaven Hva er egentlig sykepleie?

Markedsprisen: enerWe for sin podcastsatsing

Den beste koronasaken i 2020: Bladet Fontene for sak med spørreundersøkelse

Fagpresseredaktør: Kjetil Kolsrud i Rett24

Journalistprisen: Politiforum for «Syndebukken Stian Elle»

Graveprisen: Forskning.no for artikler om forskningsjuks ved NMBU.